Prijsdruk groeit in markt nuchtere kalveren

03-12-2019 | |
Foto: Henk Riswick -
Foto: Henk Riswick

De druk op de prijzen van nuchtere kalveren groeit door een teruglopende vraag.

Het was een rustige bedoening op de veemarkt in Purmerend dinsdag 3 december. De aangeboden kalveren werden weliswaar verkocht, maar van een levendige handel was absoluut geen sprake. De noteringen voor de zwart- en roodbonte stier- en vaarskalveren hielden stand, maar voor 50% Belgisch blauwe kalveren werd wel minder betaald.

Beperkte vraag

Dat de animo om nu nuchtere kalveren te kopen niet zo groot is, is voor de tijd van het jaar niet gek. Kalveren die nu worden opgezet, zijn immers in de zomer slachtrijp en dan leveren de dieren doorgaans wat minder op. Handelaren verwachten dat hierdoor ook de komende weken de vraag beperkt blijft. Pas vanaf eind januari of begin februari wordt een betere vraag verwacht.

Voldoende aanbod

Het aanbod aan kalveren is, zeker bij de huidige vraag, ruim voldoende. Die signalen komen ook vanuit Duitsland. Vanuit Duitsland komen nog altijd veel kalveren naar Nederland. Handelaren hebben geen redenen om aan te nemen dat dit de komende weken veel gaat veranderen. In Duitsland gaan de prijzen naar verwachting volgende week wat omlaag.

Prijs zakt verder

In Purmerend werd dinsdag voor een zwartbont stierkalf € 65 tot € 80 per dier betaald, terwijl voor een 50% Belgisch blauw stierkalf de prijs zakte met € 5 naar € 175 tot € 215 per dier. Handelaren schatten in dat de prijs nog wel iets verder zakt in de komende weken. De teruglopende vraag is hier grotendeels debet aan.

Prognose: prijsdruk groeit.

Meer prijsinformatie over kalveren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bussink
Frank Bussink Voormalig redacteur


Beheer