Prijsdruk op tarwe houdt aan; mais daarentegen stijgt

18-01 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

De tarweprijzen blijven onder druk staan op de internationale termijnmarkten en de fysieke markten volgen de daling.

De concurrentie vanuit het Zwarte Zeegebied drukt de prijzen op de termijnmarkt in Parijs. Voor maaltarwe daalde het maart 2023-contract op 17 januari naar € 286,75 per ton. Daarmee staat de notering voor het eerstaflopende contract op het niveau toen de oorlog in Oekraïne begon (eind februari). Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar staat de notering 8% hoger.

De Rotterdamse graanbeurs verlaagde eerder deze week de notering voor EU-voertarwe met € 7 naar € 294 per ton. In Groningen daalde de voertarwe notering met € 11 naar € 288.

Desondanks verloopt de EU-uitvoer van tarwe goed. De sterke euro verzwakt deze week iets ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Een zwakkere euro is gunstig voor de export van EU-graan op de wereldmarkt.

Europese tarwe

De EU heeft dit seizoen vanaf 1 juli 2022 tot en met 15 januari 2023 17,67 miljoen ton zachte tarwe uitgevoerd. De meeste Europese tarwe is in Marokko, Algerije, Egypte, Nigeria en Saoedi-Arabië afgezet. Vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder heeft de EU ruim 6% meer tarwe uitgevoerd. De invoer van mais ligt tot dusver dit seizoen met ruim 15,5 miljoen ton zo’n 88% voor op vorig jaar (zelfde periode 2021-’22: 8,3 miljoen ton).

Rusland

Verder heeft de Russische president Poetin aangegeven de binnenlandse voedselprijzen te willen stabiliseren en suggereerde dat exporteerbare volumes kunnen worden beperkt bij te hoge inflatiecijfers. Mocht dat gebeuren dan zal dat effect hebben op de tarwemarkt, omdat Rusland naar verwachting zo’n 20% van de wereldwijde tarwe-export voor haar rekening neemt in 2022-’23.

Maisnoteringen omhoog

Waar de tarweprijzen dalen, gaan de maisnoteringen juist omhoog. Op de termijnmarkt in Chicago is het eerst aflopende maiscontract vergeleken met twee weken geleden met bijna 5% gestegen, mede gedreven door goede exportcijfers in de Verenigde Staten. In China lijkt de consumptie aan te trekken en groeit de varkensstapel flink. Dat kan leiden tot meer vraag naar onder andere mais.

Prognose: volatiele graanprijzen.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer