Prijsdruk op vleeskuikenmarkt

27-02-2020 | |
Foto: Theo Galama
Foto: Theo Galama

Het aanbod vleeskuikens is minder krap dan vorige week, maar houdt nog steeds niet over.

Toen de vrije marktprijzen in februari door de grens van € 0,90 waren gegaan, is er de afgelopen weken door de grote slachterijen niet bepaald gretig bijgekocht. In de eerste weken van het jaar was dat nog wel mogelijk als dat zo uitkwam, ook om slachtploegen optimaal gepland te kunnen inzetten. Het algemene aanbod van kuikens was in februari weliswaar klein, maar men hikte tegen de vrije prijzen aan.

Kippenvleesexport van Oekraïne

Nadat in week 5 de kippenvleesexport van Oekraïne naar de EU stil kwam te liggen vanwege constatering van vogelgriep aldaar, is er geprofiteerd van de lacune op de markt voor kippenvlees. Dat effect valt in de loop van volgende week weg, nu het Oekraïne weer is toegestaan om de inkopers in de EU borstkappen te leveren.

Het heeft deze week nog geen weerslag gehad op de vleeskuikennoteringen, waarvan de meeste pas op de plaats maken. Februari is weer de traditioneel slappe maand geweest voor de verkoop van vlees in het algemeen. In maart kan de afzet weer wat aantrekken, ook doordat consumenten terugkomen van vakantie. Gezien de op handen zijnde toename van het aanbod zit er in de ongewijzigde noteringen echter een ondertoon van prijsdruk.

Prognose: prijsdaling.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur
Meer over


Beheer