Prijsdruk soja en koolzaad

24-05 | |
Op de termijnmarkt in Chicago daalde de prijs van soja maandag 23 mei naar omgerekend zo’n € 580 per ton.  - Foto: Canva
Op de termijnmarkt in Chicago daalde de prijs van soja maandag 23 mei naar omgerekend zo’n € 580 per ton. - Foto: Canva

De seinen van soja stonden begin deze week op rood. De prijzen kwamen onder druk als gevolg van diverse factoren. De koolzaadprijzen gingen mee omlaag.

Steun van de Amerikaanse president Joe Biden aan het adres van Taiwan geeft nieuwe spanningen in de relatie tussen de Verenigde Staten en China. En aangezien China normaal gesproken een belangrijke afnemers is van soja uit de VS, resulteert dat direct in prijsdruk. Daar bovenop komt een voorspoedige zaai van soja in de VS en dat zorgt voor een optimistischere kijk op de oogstverwachtingen.

Daarnaast speelt mee dat Indonesië het exportverbod op palmolie heeft opgeheven. Daarbij is wel de kanttekening geplaatst dat export pas mogelijk wordt als de binnenlandse markt is voorzien en prijsstijgingen moeten worden tegengegaan, maar algemeen wordt aangenomen dat dit toch voor ontspanning van de markt voor plantaardige olie zorgt.

Op de termijnmarkt in Chicago daalde de prijs van soja maandag 23 mei naar omgerekend zo’n € 580 per ton. Een iets zwakkere dollar helpt mee om de prijzen in euro te drukken.

Regen vertraagt inzaai koolzaad

Koolzaad daalde midden vorige week al flink in prijs. Regen in Canada vertraagt de inzaai van koolzaad, maar aan de andere kant kan de regen op langere termijn weer gunstig zijn voor het opbrengstpotentieel. Dat laatste woog het zwaarst en daardoor daalde de koolzaadprijzen in Canada en op de termijnmarkt in Parijs. De notering daalde in de afgelopen dagen van € 880 naar € 820 per ton. Dinsdag 24 mei herstelde de markt zich weer wat en stegen de prijzen in Parijs weer richting € 830 per ton.

Duitse boeren kijken wat verbitterd naar de huidige prijzen. Volgens de Duitse vereniging van handelaren Bundesverband Agrarhandel wil de handel de boeren toch houden aan eerder afgesproken prijzen. En dat zijn prijzen van rond de € 550 per ton. Volgens de handel is voor een deel al meer dan de helft van de oogst in 2022 van te voren op contract vastgelegd. De gestegen energie- en transportkosten als gevolg van de oorlog in Oekraïne raakt iedereen en geven geen enkele contractpartij het recht om zich niet meer aan gemaakte afspraken te hoeven houden, benadrukt Bundesverband Agrarhandel.

Prognose: licht prijsherstel.

Meer prijsinformatie over oliezaden vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer