Prijsdruk tarwe houdt aan

08-03 | |
De graanprijzen blijven dalen. Foto: Canva
De graanprijzen blijven dalen. Foto: Canva

De graanprijzen blijven dalen. ​

Op de Rotterdamse graanbeurs daalde eerder deze week de EU-voertarwenotering naar € 282 per ton (- € 8). Ook de Groningse graanbeurs zette de voertarwenotering flink lager weg op € 272 per ton; datzelfde niveau werd in Hamburg aan de bovenkant van de notering op het bord gezet.

Internationaal dalen noteringen, deels ingegeven omdat een verlenging van de graandeal tot stand lijkt te komen. Het eerst aflopende tarwecontract op de termijnmarkt in Parijs stond 7 maart op € 270 per ton. Dat is 32% lager dan het eerst aflopende contract een jaar geleden stond.

Russische exportactiviteit prima met concurrerende prijzen

Naast een mogelijke verlening van de graandeal tussen Rusland en Oekraïne, dalen prijzen omdat de Russische exportactiviteit prima is met concurrerende prijzen op de wereldmarkt. Het Franse marktbureau Agritel schat dat Rusland dit seizoen tussen 44 miljoen en 45 miljoen ton tarwe kan afzetten. In het februari-rapport van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) wordt uitgegaan van een Russische tarwe-uitvoer van 43,5 miljoen ton.

Het Wasde-rapport biedt maandelijkse prognoses voor aanbod, gebruik en afzet van onder andere granen en oliezaden uit de Verenigde Staten en de wereld. De interesse in Russische en Europese exportcijfers is groot, vandaar dat de markt uitkijkt naar het nieuwe Wasde-rapport van het USDA, dat 8 maart aan het eind van de dag verschijnt.

Recordoogst in Australië

Verder vooruitkijkend lijkt Australië een recordoogst te behalen met 67,3 miljoen ton wintergraan, waarvan het gros wintertarwe is. Het Australische overheidsbureau Abares verwacht daardoor hoge exportvolumes voor seizoen 2022-‘23. En dat drukt tarweprijzen op de langere termijn. In Europa staan prijzen op termijn onder druk, omdat in Frankrijk gunstige neerslag valt na de droge wintermaanden.

Maisprijzen verliezen iets terrein

De maisprijzen verliezen iets terrein op de graanmarkt, ondanks productieramingen die in Argentinië worden verlaagd. De internationale vraag is bepalend voor de prijsbewegingen op de markt, vandaar dat – na verkopen op de termijnmarkt – begin maart de maisnotering voor het eerst aflopende contract iets steeg; deze prijsstijging werd begin deze week niet vastgehouden.

Prognose: druk op graanprijzen.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer