Doorgaan naar artikel

Prijsdruk uien beperkt door oogstvertraging

De vraag is nu niet heel groot, maar exporteurs kunnen de uien goed gebruiken. Foto: Huib de Jonge premium

De vraag is nu niet heel groot, maar exporteurs kunnen de uien goed gebruiken. Foto: Huib de Jonge

Het weer bepaalt momenteel de uienmarkt. Door de neerslag kan tot begin volgende week niet worden gerooid. Op het moment dat het weer droog is, gaat iedereen volle bak het land op om uien te rooien.

De vraag is nu niet heel groot, maar exporteurs kunnen de uien goed gebruiken. Deze week vaart een boot uit naar Afrika en medio augustus hopen exporteurs een volgende conventionele boot te laden.

Omdat weinig voorraad bij de verpakkers zit, is het aanbod beperkt nu even geen uien van het land af komen. De laatste plantuien zullen na de regen snel binnen komen is de verwachting, en daarna zullen ook langzaamaan de eerste zaaiuien worden gerooid.

Verwerkers kopen alleen bij noodzaak uien in. Naar verwachting worden als de zaaiuien van het land komen meer uien gekocht. Bij de telersbeurs in Goes steeg de notering voor plantuien 30% tot 60% op 31 juli met € 1,25 naar € 35,00 tot € 45,00 per 100 kilo. Voor plantuien 60% grof daalde de notering met € 3,75 naar € 40,00 tot € 45,00. Al met al blijft de prijs redelijk staan, omdat verwerkers de uien goed kunnen gebruiken.

Groot-Brittannië stabiele factor in uienafzet

De kwaliteit van de plantuien is over het algemeen goed en vergelijkbaar met andere seizoenen.

Als we naar de export kijken, is Groot-Brittannië de stabiele factor. In week 27 en 28 ontving het land respectievelijk 2.596 ton en 2.961 ton uien. Dat is 29% van het totaal, blijkt uit voorlopige cijfers van GroentenFruit Huis op basis van exportcijfers van Kwaliteits-Controle-Bureau. De Britse vraag is zeer stabiel. De gemiddelde weekafzet was in seizoen 2022-’23 2.963 ton per week.

De belangrijkste Europese landen die begin juli uien afnemen zijn België, Duitsland, Frankrijk, Ierland en Spanje. Verder zijn West-Afrikaanse landen voorzichtig aan de markt, waaronder Senegal, Guinee, Ivoorkust en Gambia. De overzeese vraag is in week 28 nog beperkt, maar is eind juli enigszins op gang gekomen. Senegal heeft de grens voor importuien per 10 juli geopend, dat is ruim een maand eerder dan in andere jaren.

Anders dan vorig seizoen is dat Ivoorkust toen jaarrond beter aan de markt was, dat is nu niet het geval. Ook gingen begin juli 2022 meer uien naar Oost-Europese landen zoals Polen, Oekraïne en Tsjechië.

Prognose: prijsdruk op termijn.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Annet Smale

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin