Prijsdruk uien maakt kopers afwachtend

02-06 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

De afzetmarkt wordt kleiner en mede daardoor ontstaat druk op de prijzen.

Er is niet veel handel in de uien. Het kabbelt een beetje door en ondertussen gaat er iets van de telersprijzen af. De beurs in Emmeloord noteert € 1 lager voor gele zaaiuien 30% grof op € 13 tot € 15 per 100 kilo. Voor gele zaaiuien 60% grof wordt na het hemelvaartweekend op € 14 tot € 15 genoteerd. Dat is € 1 lager dan de voorgaande notering op19 mei.

Eigen teelt in Oost-Europa

De afzetmarkt wordt kleiner en mede daardoor ontstaat druk op de prijzen. Sommige Oost-Europese landen beginnen met eigen teelt, al gaan nog steeds wel uien naar die landen, maar in mindere mate. Het lastige is daarnaast om chauffeurs te vinden om naar Oost-Europese landen te rijden in verband met de oorlog in Oekraïne ‘enkele kilometers verderop’. Een land zoals Polen neemt nog wel uien af, maar zet in volume momenteel een stapje terug. Prijsdruk zorgt ervoor dat afnemers een meer afwachtende houding aannemen.

Verwerkers en sorteerders in het zuiden van Nederland overwegen of ze dit seizoen überhaupt nog uien willen aankopen en wachten met inkopen tot begin van de zomer de eerste winteruien beschikbaar komen. Tot die tijd zingt men het dan wel uit. Alleen als er gekocht moet worden, zijn kopers aan de markt. De voorraden worden klein gehouden. Over het algemeen staat de rem erop.

Kwaliteit oude oogst wordt minder

Er worden signalen afgegeven dat de kwaliteit van de oude oogst uien minder wordt; soms zit er schot in een partij. De warmteperiode die is geweest heeft sporen nagelaten. Condensvorming in de box komt bijvoorbeeld voor. Als de temperatuur in de bewaring een paar graden omhoog gaat dan reageren de uien daarop. Verwerkers merken dan dat er meer aanbod op de markt komt.

Voor de nieuwe oogst wordt nu even niet aangekocht. Een paar weken geleden, toen het droog was, zijn enkele piketpaaltjes geslagen, maar met de verwachte neerslag voor komend weekend wacht men af.

Prognose: rustige stemming.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer