Prijsdruk varkensmarkt neemt over een paar weken af

09-01-2020 | |
Foto: Ronald Hissink
Foto: Ronald Hissink

Eind vorig jaar steeg de varkensprijs naar recordhoogte. Na een daling voor kerst wordt ook het nieuwe jaar wordt afgetrapt met een forse prijsdaling. Hoe verder?

Eind vorig jaar zat de varkensprijs in heel Europa in een stijgende lijn. In aanloop naar kerst moesten supermarkten de knip trekken, anders ging het varkensvlees zo op het vriesschip naar Azië. Recordprijzen sinds de invoering van de euro werden geboekt en de magische grens van €2 per kilo werd in november doorbroken.

Terwijl de complete sector nog op die wolk zat, trok Van Rooi half december de stoute schoenen aan om een prijsdaling van maar liefst € 0,20 per kilo op het bord te zetten. Een voornemen dat voor vriend en vijand als verrassing kwam en bij boeren niet in goede aarde viel. Volgens Van Rooi was die rigoureuze stap nodig om verdere prijsval op langere termijn te voorkomen. Door subiet terug te gaan naar het prijsniveau van voor de kerstrally, kon het wellicht bij die ene stap blijven omdat de markt sneller herstelt.

Groot aanbod

Er zijn handelaren die zeggen de oproep van de slachter steeds beter te begrijpen. Rond de feestdagen zijn niet veel dieren geslacht, waardoor een prijsdaling in die weken niet veel boeren zou treffen. Momenteel is het aanbod groot en handelaren kunnen niet alle varkens die ze aangeboden krijgen wegzetten. Bovendien zijn varkens zwaar. Alleen al in Duitsland nam het aanbod in kilo’s varkensvlees, door het toegenomen slachtgewicht rond de feestdagen, met 4 miljoen toe. En na de feestdagen is de vraag naar vlees beperkt. De supermarkten willen de meerprijs die ze voor hun kerstinkopen door de keel geduwd kregen terughalen.

VS exporteren meer vlees naar China

En ook de export naar China loopt minder soepel omdat vlees dat nu verscheept wordt, daar in dezelfde luwte na het Chinese nieuwjaar aankomt. Wat echter een nog grotere invloed heeft is dat de Verenigde Staten (VS) veel meer varkensvlees naar China exporteren sinds de handelsbeperkingen versoepeld zijn. De Chinese importeurs willen nog wel afnemen van Europeanen, maar wel nadat over de prijs gepraat is.

Kleine stappen omlaag

Rijst de vraag of het geluk daarmee van korte duur was?! Dat is niet het geval. Van Rooi krijgt mogelijk wel gelijk in het feit dat de varkensprijs verder zal dalen dan het niveau van november vorig jaar. Duitse slachterijen die niet het gewenste dubbeltje, maar slechts € 0,09 van de prijs af konden doen door strak onderhandelen van producentenkant deze week, verzekeren dat er meer af gaat. Ook Nederlandse slachterijen en handelaren voorzien nog kleine stappen omlaag. Maar daar zal het naar verwachting bij blijven.

Krap aanbod biggen

Handelaren en slachterijen zijn positief over de vooruitzichten op wat langere termijn. Varkenshandelaren verwachten dat het aanbod over een week of 2 begint af te nemen. Zij baseren dat op het feit dat een week of 14 geleden het biggenaanbod zo krap begon te worden dat de gewichten van opgelegde biggen snel daalden. De krapte van toen bij het opleggen komt over een paar weken aan de slachtlijn tot uiting is daarom hun stellige overtuiging.

Lees verder onder de grafiek.

Evenwicht markt in februari verwacht

Slachterijen zeggen nog wel een paar weken nodig te hebben om het overschot dat door uitvallende slachtdagen rond de feestdagen is ontstaan weg te werken. Maar het goede nieuws is dat dat overschot veel minder knellend dan begin vorig jaar. Toen was de varkensprijs exclusief btw € 0,50 per kilo lager dan nu omdat de vraag naar vlees heel anders was. Slachterijen verwachten dat de varkensmarkt half februari weer in evenwicht is.

En ook is het voorland duidelijk perspectiefvoller: zolang ons land vrij blijft van Afrikaanse varkenspest (AVP) zijn er veel meer afzetmogelijkheden dan vorig jaar. Ook met de aanvoer uit Amerika blijft China een enorm volume vragen. De prijs wordt gereset op een lager niveau dan de gedroomde € 2, maar nog altijd op een niveau dat duidelijk hoger ligt dan vorig jaar. En van daaruit kan wellicht geleidelijk weer worden opgebouwd. Want ook de Amerikaanse aanbieders zullen hogere bedragen gaan vragen nu de varkensprijs daar ook stijgt doordat China zijn poorten heeft geopend.

Prognose: lichte prijsdaling, daarna stabilisatie.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer