Prijsdruk vleeskuikenmarkt neemt toe

23-06 | |
Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

De druk op de vleeskuikenmarkt neemt toe. Al wekenlang is te merken dat er ruimer kip is opgezet.

Met de gebroken weken zijn er ook wel leveringen het weekend over getild, waardoor soms de gewichten wat zijn opgelopen. Al merken pluimveehouders dat slachterijen juist weer aardig op schema beginnen te lopen met het bepalen van levermomenten.

Het ruime aanbod is er al even, waardoor slachterijen er ook op in hebben kunnen spelen. Het beeld is dat de grote bult wel geweest is, dat het aanbod weer wat af gaat nemen. En dat is met de vakantie voor de deur ook goed. Daarbij is het zowel bij het vangen als in de slachterij ook arbeidstechnisch goed dat de aantallen wat omlaag gaan. Op warme dagen is het personeelstekort op die plekken merkbaar.

Kip voor weinig uit Oekraïne

Maar het ruime aanbod is niet de enige uitdaging. Het weer oplopen van het aantal coronagevallen bevordert de rust in de markt ook niet. En het vakantieseizoen is in aantocht, waarin de consumptie vaak wat terugloopt. Daarbij wordt bovendien de invloed van kip uit Oekraïne steeds merkbaarder. Die komt in steeds grotere hoeveelheden de Europese markt op voor prijzen die niet in verhouding staan tot de prijzen waarvoor kip in ons land geproduceerd wordt. De kostprijs is in Oekraïne beduidend lager. Daar is aan graan geen gebrek. Sterker, daar moet het de silo’s uit voor de nieuwe oogst komt. Een heel ander uitgangspunt dan het dure voer dat in ons land in de silo’s wordt geblazen.

De huidige situatie is dat slachterijen voldoende hebben aan de hoeveelheid kip in hun eigen planningen. De behoefte om bij te kopen is beperkt. Dat is terug te zien aan de noteringen voor vrije kuikens. Barneveld noteert voor komende week een lagere prijs. Het ging bij de bepaling daarvan om de keuze tussen een daling met 2 of 3 cent. Uiteindelijk is voor het laatste gekozen, om direct een goede stap te maken en dan een niveau te bereiken waarop de markt verder kan en niet in een glijdende schaal terecht komt. Barneveld noteert daarom volgende week voor zowel lichte als zware kuikens € 1,13 tot € 1,15 per kilo levend gewicht. De Deinze-notering voor deze week blijft nog wel onveranderd op € 1,25 tot € 1,27 per kilo. Slachterijen geven aan dat ook daar de druk op de prijs toeneemt.

Datzelfde gebeurt bij de contractnoteringen. Ook daar stijgt de prijsdruk, maar zitten slachterijen op hun handen om niet te verlagen. Ze kijken naar elkaar en vragen zich af wie als eerste die stap durft te nemen. Voor komende week zullen de noteringen daardoor waarschijnlijk nog prijshoudend zijn. Pluimveehouders verwachten dat het niet zo’n vaart loopt. Slachterijen nemen de kip goed op en de Belgische ABC-notering staat al weken rotsvast op € 1,26. En zolang die daar niet van af gaat wijken, zullen ook hier de contracten op peil blijven.

Prognose: prijsdruk.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer