Prijsindexen varkensvlees naar ongekend niveau

De prijsindexen varkensvlees van Agrimatie van Wageningen UR laten over 2019 stijgingen zien die oplopen naar niveaus die de afgelopen 20 jaar niet zijn vertoond.

Voorlopig verwachten de onderzoekers ook geen daling van de prijsindexen varkensvlees.

Tot begin vorig jaar bewoog de consumentenprijs zich altijd rond de 100 procent, met uitschieters naar hooguit 103 procent. In de loop van het jaar steeg de consumentenprijs in augustus als gevolg van de alsmaar stijgende boeren- en verwerkersprijzen naar 113,2 procent. Het laatste kwartaal vlakte de consumentenprijs af, maar blijft met ruim 111 punten op een zeer hoog niveau.

Foto: 2

‘Consumentenprijs stijgt niet verder’

Over het hele jaar ligt de consumentenprijs 7 procent boven het niveau van 2018. De marktdeskundigen van Wageningen UR verwachten niet dat de consumentenprijs nog veel verder stijgt. Dat zal leiden naar minder vraag naar varkensvlees, terwijl varkensvlees voor de supermarkten een klantentrekker is.

Grote vraag naar varkensvlees in China

De boeren- en verwerkersprijzen lieten afgelopen jaar door de grote vraag naar varkensvlees vanuit China ongekende stijgingen zien. In januari stond de boerenprijs op 104,8 procent en de verwerkersprijs op 108,1. Vanaf maart lieten de prijzen een opwaartse lijn zien, die in december eindigde op 161,1 procent voor de boerenprijs en 148 procent voor de verwerkersprijs. De laatste keer dat de boeren- en verwerkersprijzen dergelijke pieken vertoonden was medio 2017, toen 143,1 en 127,6 werd genoteerd.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.