Skip to content

Prijsoorlog nekslag voor Britse zuivelindustrie

Updated on:
Zuivel
Nieuws
Foto": ANP

Foto": ANP

De aanhoudende prijsoorlog met verse melk in de grote supermarkten vormt steeds meer een nekslag voor de Britse zuivelindustrie. Recent is een middelgroot zuivelbedrijf over de kop gegaan, meldde een ander verliezen en trekt de op één na grootste speler op de markt voortdurend aan de alarmbel.

Veel supermarkten in het VK bieden verse melk aan voor £1 ofwel € 1,16 in een plastic container met vier pints dat is 2,27 liter. Per liter kost die melk dan omgerekend net 50 cent. Die aanbieding met melk loopt bij winkels als Tesco of Asda ook voortdurend door. “Supermarkten moeten daar vanaf stappen en teruggaan naar minstens £1,39 waar het stond voordat die prijzenoorlog een paar jaar geleden begon. De hogere opbrengst moet dan wel door de keten worden doorgegeven aan de producent”, zegt zuivelanalist Chris Walkland in Farmers Weekly. Het zuivelschap AHDB Dairy gaat ervan uit dat een prijs van 66 pence per liter nodig is om kostendekkend melk te kunnen produceren.

Productie verse melk constant

De lage prijs voor verse melk werkt hard door omdat een relatief groot deel van de in het VK aangevoerde melk tot vers wordt verwerkt. Volgens gegevens van het plattelandsministerie Defra werd in september 1,105 miljard liter melk aangevoerd waarvan 495 miljoen liter ofwel bijna 45% is verwerkt tot verse consumptiemelk. De productie van die verse melk blijft ook al jaren constant rond de 500 tot 600 miljoen liter, per jaar, tekent Defra daarbij aan.

Gevolgen groot

De gevolgen van de prijzenslag tekenen zich steeds meer af. Vorige maand ging melkverwerker Tomlinson over de kop waarbij 330 banen verloren gingen en enkele tientallen melkveehouders voor flinke bedragen het schip in gingen. Ook het kleine Marybelle Dairy heeft de strijd opgegeven. Coöperatie First Milk heeft binnen twee maanden de sluiting van twee kleinere fabrieken in Schotland aangekondigd. Medina, een middelgrote speler, moest over vorig jaar een flink verlies melden en wil nu fuseren met collega Freshways. De problemen bij Műller, onderdeel van het gelijknamige Duitse voedingsbedrijf en de nummer twee in het VK, zijn hier al eerder geschilderd. Dat bedrijf heeft inmiddels een melkfabriek en een distributiecentrum gesloten in een poging zeker € 115 miljoen op de kosten te besparen.

Minder melkveehouders

De problemen missen hun uitwerking op de melkveehouderij niet. Volgens zuivelschap AHDB Diaries zijn er in Engeland en Wales nog maar 8.820 boeren met melkvee over, dat is dertig minder in zes maanden tijd. Door een ook hier aanhoudende schaalvergroting neemt de melkproductie echter wel toe. In de periode april tot en met augustus is er in heel het VK 6.946 miljard liter geproduceerd, bijna 3% meer dan een jaar eerder. Maar, zoals Muller een aantal boeren heeft verteld, die melk is lang niet allemaal meer nodig.

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin