Prijsplafond kalveren lijkt bereikt

31-05 | |
Foto: Wick Natzijl
Foto: Wick Natzijl

Het aanbod van kalveren is nog steeds laag en de vraag naar dieren is goed. Het prijsplafond lijkt toch te zijn bereikt.

Vorige week bleven de noteringen van Vee&Logistiek gelijk. De veemarkten staan al wat langer op hetzelfde niveau. De kalveren die nu opgezet worden, zijn slachtrijp in de periode voor de kerstdagen. Dat is de beste periode voor kalfsvlees en men hoopt dus op goede opbrengstprijzen.

Kalversector optimistisch

Het optimisme heerst op het moment ook nog in de kalverhouderij, ondanks dat opbrengstprijzen iets zijn gezakt. De onzekerheid rondom de kosten van voer en energie blijven een belangrijke factor en houden marges laag. Een daling van de prijs zou integraties wel passen. Maar bij het huidige aanbod is daar nog geen sprake van. De kwaliteit van de dieren is in de afgelopen week ook nog eens prima. Ook in Duitsland wordt met gelijkblijvende prijzen gerekend, al willen stierenmesters met sterk gedaalde opbrengstprijzen niet meer voor mannelijke kalveren kwijt.

Meer aanbod in juni

In Nederland loopt het aanbod naar verwachting in de loop van juni verder op. Daar bereikt de kalverhouderij het punt dat kalveren pas in januari slachtrijp zijn en de prijzen onder druk staan. Dan droogt de vraag op en doen de kalverprijzen een stap terug. Tot die tijd is de verwachting dat de prijzen het huidige niveau vasthouden.

Prognose: gelijke prijzen.

Meer prijsinformatie over kalveren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer