Prijsschieten op de melkprijzen

06-01-2020 | |
Vergaderboer Columnist
Foto: Herbert Wiggerman - Herbert Wiggerman
Foto: Herbert Wiggerman

Dit is de eerste maand met de nieuwe garantieprijs van FrieslandCampina. Ze verlagen de prijs met 66 cent naar € 35,75. Zeggen ze.

Uit de melkprijsvergelijking van Boerderij komt echter naar voren dat de leden van FrieslandCampina er € 1,25 per kilo op achteruitgaan. Rara, wie heeft gelijk?

Ik weet het niet en kan het ook niet beoordelen. Wel vind ik het een rommeltje bij het vergelijken van de verschillende melkprijzen. De basisprijzen verschillen al en dan kan de veehouder er nog allemaal toeslagen bijverdienen. Wat zeg ik? Bijverdienen? Het is meer kosten maken om aan bepaalde eisen van de zuivelfabriek te voldoen. Je mag blij zijn dat je die extra kosten er uit haalt met de toeslag op de melkprijs. Maar extra verdienen? Dat is maar voor enkelen weggelegd.

Een probleem vind ik dat je niet meer weet wie je moet geloven over je melkprijs

Een probleem vind ik dat je niet meer weet wie je moet geloven over je melkprijs. Ik vertrouw mijn coöperatie, die mij zegt dat onze garantieprijs slechts 10 cent lager is omdat er december een opwaartse correctie was van 56 cent. Maar ik heb ook geen reden om de rekenmeesters van Boerderij te wantrouwen. Die hebben er geen enkel belang bij om melkprijzen meer of minder rooskleurig voor te stellen. Ze zijn onpartijdig.

Kunnen de grotere zuivelfabrieken, coöperatief en particulier, niet samen een uniforme prijsvergelijking opzetten?

Kunnen de grotere zuivelfabrieken, zowel coöperatief als particulier, de koppen niet bij elkaar steken om te komen tot een uniforme prijsvergelijking? In ieder geval van de basisprijs. Dat geeft voor leden en leveranciers een hoop duidelijkheid.

Als dat niet gebeurt, moet ik wel concluderen dat de zuivelfabrieken niet willen dat hun melkprijs vergelijkbaar openbaar wordt

Als dat niet gaat gebeuren, moet ik wel de conclusie trekken dat de zuivelfabrieken niet willen dat hun melkprijs vergelijkbaar openbaar wordt. Dat ze kiezen voor een schemerige prijsstelling. Het lijkt er dan op dat ze bang zijn voor die vergelijking. Niet sterk.

Blijft over dat Boerderij nog intensiever gaat werken aan de juiste vergelijking van de prijzen. Dat is van belang voor alle boeren. Er is nu nog een overschot aan melk, dus fabrieken hebben geen behoefte aan meer.

Dat verandert de komende jaren. De stikstofmaatregelen en de wel of niet vrijwillige uitkoop van veehouderijen rond natuurgebieden en op de veenweide, doet de melkaanvoer dalen. Ook de grondgebonden kringloop leidt tot minder melk.

Feest voor de boer. Die kan dan weer veranderen van zuivelfabriek

Dat is dan feest voor de boer. Die kan dan weer veranderen van zuivelfabriek. Ze willen zijn melk dan weer graag hebben.

Dan is een gedegen prijsvergelijking een goede leidraad voor de te kiezen zuivelfabriek.

Meer informatie over voorschotmelkprijzen van diverse zuivelbedrijven vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Meer over


Beheer