Prijsschieten op vrije kuikens

Er zijn kuikens genoeg. En op koppels zonder contract waar onderdak voor wordt gezocht, is het prijsschieten.

Het zijn roerige tijden op de kuikenmarkt. Tot afgelopen zomer waren er meer slachthaken dan kuikens door de omschakeling naar traaggroei-concepten. Door de overname van Frisia en het faillissement van GPS liggen de marktverhoudingen nu heel anders. Dat heeft zijn weerslag op de kuikenprijs. Waar voorheen slachterijen ook – of misschien wel juist – als het slechter ging hun best deden om kuikens te bemachtigen om de efficiëntie van de slachterij te optimaliseren en zo de kosten te drukken, is die drang er nu totaal niet meer. Er zijn kuikens genoeg. En op koppels zonder contract waar onderdak voor wordt gezocht, is het prijsschieten.

€ 0,40 tot € 0,50 per kilo

Eigenlijk zijn er twee smaken: dieren vrij verkopen of de huidige koppels verkopen in combinatie met het aangaan van een contract voor 1 of 2 jaar. Zowel voerleveranciers als slachterijen bieden die laatste optie aan. Daarbij worden prijzen genoemd van € 0,40 tot € 0,50 per kilo voor de lopende ronde en daarna de reguliere contractvoorwaarden. Er zijn er ook waarbij de voorwaarden van contracten die nu worden aangeboden, minder gunstig zijn dan al lopende contracten.

Pluimveehouders die koppels los op de vrije markt afzetten, duiken al snel onder het gevleugelde getal van € 0,40 per kilo. Er zijn zelfs partijen waarvoor niet meer dan € 0,25 per kilo wordt geboden.

Slachterijen voeren productie op

Doordat slachterijen niet alleen kippen, maar ook klanten overnemen die zoekende zijn, kunnen sommigen de productie die verlaagd was door de slechte marktomstandigheden, nu weer opvoeren. De goedkoop ingekochte kip maakt het verdienmodel rond en daardoor vindt menig kip toch zijn weg. Bovendien haalt dat verdienmodel ook druk weg bij de contractprijzen van slachterijen die de mogelijkheid hebben om op te schalen.

De contractprijzen maken daardoor in al het tumult een zijwaartse beweging. De nieuwe VCN exclusief btw bleef deze week staan op € 0,692 per kilo. Ook Belgische noteringen zijn prijshoudend. Deinze blijft deze week stabiel op € 0,64 tot € 0,66 per kilo en de ABC-prijs noteert ook volgende week onveranderd op € 0,74 per kilo.

Prognose: maximaal prijshoudend.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.