Prijsschok bij soja en granen deels ongedaan gemaakt

De oogst van tarwe. De prijs van tarwe kent al tijden een dalende lijn. - Foto: Canva.com
De oogst van tarwe. De prijs van tarwe kent al tijden een dalende lijn. - Foto: Canva.com

De prijzen voor soja en granen gingen een dag na de forse stijging van woensdag weer omlaag. Daarmee is het effect van de uitkomsten in de Amerikaanse areaalprognose voor een deel weer ongedaan gemaakt.

Woensdag schoten de prijzen voor granen en sojabonen wereldwijd omhoog na de bekendmaking van de areaalverwachtingen in de Verenigde Staten (VS). Uit een enquête van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) komt naar voren dat de arealen aan granen en sojabonen dit jaar veel minder toenemen dan waarop in de markt werd gerekend. Daarop stegen de prijzen op de termijnmarkt in Chicago met de maximale daglimieten. Donderdag was de primaire reactie op de verrassende enquêteresultaten al weer achter de rug. Ineens was daar het besef dat de arealen in de VS weliswaar minder sterk toenemen dan verwacht, maar desondanks toch groter uitvallen dan het afgelopen seizoen. Dit deed de prijzen wereldwijd weer dalen.

Maisprijs schommelt

In Chicago steeg mais woensdag met de maximale toegestane dagelijkse prijsstijging van 25 dollarcent per bushel (25,4 kg) naar 5,642 dollar per bushel (omgerekend € 189 per ton). Donderdag leverde dit leveringscontract 4,4 dollarcent in en sloot de handel op 5,596 dollar per bushel (€ 187 per ton).

Bij soja steeg de prijs van het eerstkomende contract op de termijnmarkt in Chicago met de maximale daglimiet naar omgerekend zo’n € 450 per ton. Donderdag werd de helft van de prijsstijging van de dag er voor weer ongedaan gemaakt en zakte de prijs naar € 438 per ton.

Dalende lijn tarweprijs

Bij tarwe steeg het mei-contract woensdag naar omgerekend € 193 per ton. En dag later zakte de prijs naar € 191 per ton. Daarmee lijkt de tarweprijs over een langere periode bekeken toch in een dalende lijn te blijven. Op 24 februari van dit jaar werd de hoogste prijs genoteerd en sindsdien is er sprake van dalende prijzen. Bij mais zien we ondanks de prijspiek en de correctie daarop dat de prijsbehoorlijk op niveau blijft. Datzelfde moet eigenlijk ook worden gezegd over de prijsontwikkeling bij sojabonen.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Ramaker
John Ramaker Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.