Prijsschommelingen graan blijven aanhouden

16-11 | |
Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

De graanmarkt was gefocust op een vernieuwing van de Oekraïense graancorridor. Rusland heeft zich woensdag 16 november op de G20-top uitgesproken voor een verlenging van de graandeal.

Het land stelt als voorwaarde dat leveringen naar armere landen doorgaan en dat daar controle op is, zei de Russische minister van Financiën Anton Siluanov. Er is nog geen officiële verlenging aangekondigd voor de graandeal die aankomende zaterdag 19 november afloopt. Het was lang onduidelijk of de verlenging kwam, al gingen analisten er wel vanuit dat een verlenging zou komen.

Prijsschommelingen

Na de raketinslag in Polen, die vermoedelijk kwam door een Oekraïens luchtafweerraket, dalen termijnmarktnoteringen op woensdagochtend 16 november. Maar handelaren schieten niet meer zo snel in de stress zoals kort na de uitbraak van de oorlog in Oekraïne. De prijsschommelingen blijven op zowel korte als lange termijn is de verwachting. De onrust en onzekerheden in de wereld zijn nog te groot. Op de langere termijn wordt het tarwe aanbod van het zuidelijk halfrond meer van invloed op de markt.

Internationale tarweprijzen stonden vorige week onder druk mede door Russische tarwe die concurrerend op de wereldmarkt werd aangeboden. De fysieke marktprijzen komen deze week een stap lager uit dan de voorgaande week. Voor voertarwe noteerde de graanbeurs in Groningen € 5 lager op € 325 per ton. De Rotterdamse graanbeurs noteerde € 15 lager op € 332.

Mais in evenwicht

Voor mais is een redelijk evenwicht tussen vraag en aanbod in de wereld. Op de korte termijn reageren prijzen op de ontwikkelingen in Oekraïne en op de langere termijn zal de Zuid-Amerikaanse maisopbrengst meer van invloed zijn op de prijsniveaus.

Prognose: volatiele graanprijzen.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer