Doorgaan naar artikel

Prijsspagaat treft melkveehouders bij krimpende marge

Foto: Mark Pasveer

Foto: Mark Pasveer

De zuivelnoteringen stijgen hard, de melkprijs beweegt nog weinig, zo blijkt uit de bekendmakingen van verwerkers.

De gemiddelde melkprijs tot en met februari ligt dit jaar bijna € 1,70 per 100 kilo onder die van vorig jaar: € 33,38 nu versus € 35,07 toen. Daarbij is het gemiddelde voor februari zelfs nog iets lager dan het gemiddelde voor januari, zo blijkt uit vergelijkende cijfers die Boerderij bijhoudt.

Prijsdrukkend effect corona-pandemie

In die lagere prijzen zit volgens zuivelbedrijven een prijsdrukkend effect van de corona-pandemie verwerkt. De consumentenverkopen lopen prima, vooral in Europa. De rest van de markt had het moeilijker. Melkveehouders reageren met ongeduld op deze (tijdelijke) prijsspagaat, vooral ook omdat de eigen bedrijfskosten oplopen (onder meer door veevoer en energie) en de marge krimpt.

Vertraging op de lijn

De sterk gestegen noteringen op de zuivelmarkt, zoals ook weerspiegeld in de cijfers die ZuivelNL publiceert, hinten wel op betere melkprijzen voor de boer, maar brengen ze nog niet direct. Er zit vertraging op de lijn. Veel van de producten die de laatste weken fors duurder zijn verkocht, worden met twee, drie,maar soms ook met vier of vijf maanden vertraging betaald. Slechts enkele bedrijven, zoals Milcobel en vroeger ook DOC Kaas, reageren vrij direct op prijsverbeteringen. Deels met behulp van interne voorfinanciering. Veel grote zuivelbedrijven, zoals FrieslandCampina en ook Arla, geven de hogere inkomsten slechts met een stevige vertraging door. Voordeel daarvan is wel dat, wanneer de zuivelmarkt verslechtert, melkveehouders nog even iets uit de wind kunnen blijven, want dankzij eerder behaalde verdiensten wordt nog goed uitbetaald.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Klaas van der Horst

Voormalig redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin