Prijsstelling bij biggen is helder statement

08-06 | |
Foto: Ronald Hissink
Foto: Ronald Hissink

Het is klaar. Een streep in het zand, het zakken is voorbij. Dat signaal geeft de prijsstelling op de biggenmarkt deze week af.

DCA verhoogt zijn BestPigletPrice met € 0,50 naar € 39 per big. Diezelfde mutatie, maar dan inclusief btw, doet ook Vion. De biggenprijs van het vleesconcern komt daarmee op € 36,50 (€ 33,49 ex btw). In klinkende munt is het geen grote stap omhoog, maar de symbolische waarde is dus des te groter.

Geen opleving in de markt

Het signaal moet zich nog doorvertalen naar de markt. Daar is volgens handelaren nog niet direct sprake van een opleving of totale ommekeer van de stemming. De meeste vaste lijnen lopen door zoals het was en er is niet ineens veel meer handel. Toch neemt de alertheid van kopers wel toe. Het continue achterover leunen dat beloond werd met een lagere aanschafprijs is voorbij. Als de biggenmarkt volgende week opnieuw een plus weet te noteren, dan kan het zijn dat bij kopers juist de gretigheid toeneemt omdat ze willen toeslaan voor de prijs echt stijgt.

Geen gretigheid op exportmarkt

Van echte gretigheid is op de exportmarkt nog geen sprake, al toont Spanje wel meer kooplust. Ook de geboden bedragen beginnen wat op te lopen. Boeren die aan het begin van de week een aanbod van € 32 per big afsloegen, kregen aan het eind van de week € 38 geboden voor dezelfde biggen omdat Spaanse kopers onvoldoende dieren bij elkaar kregen voor het lage bod. Prijzen van even op de € 40 worden ook genoemd. Dat is nog wel ruim onder de € 50 per big die door meerdere vermeerderaars op aanraden van FarmersDefenceForce wordt genoemd als vraagprijs voor een big. Daarvoor laten Spaanse kopers de dieren staan.

Duitsland en Polen

In Duitsland en Polen is de vraag beperkt. In Polen zijn nog verschillende gebieden afgesloten. Vanwege varkenspest kan er niet worden opgelegd. En in Duitsland hebben veel varkenshouders de knop omgezet door de slechte prijzen, of hun voergraan verkocht. Daardoor is er meer leegstand en minder vraag naar importbiggen. De Duitse biggennotering blijft ongewijzigd op € 40 per big. Maar de eerste stap omhoog is gezet. Als de varkensprijs een zetje krijgt, zullen naar verwachting ook de biggenprijzen gaan bewegen.

Prognose: licht stijgend.

Meer prijsinformatie over biggen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer