Prijsstijging biggen gaat afvlakken

04-03-2020 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

De biggenmarkt kent ook deze week prijsstijgingen. Wel lijkt de ruimte voor een verdere stijging van de prijzen beperkt.

Waar sommige handelaren vorige week dachten dat het plafond bereikt was, stijgt de biggenprijs deze week toch nog door. De DCA BestPigletPrice plust opnieuw € 2,50 en komt daarmee op € 75,50 per big. Ook de biggenprijs van Vion gaat omhoog: die komt met een plus van € 3 op € 88,50 (€ 81,19 excl. btw.) per big.

In de laatste 5 weken steeg de BPP € 12,50. Het huidige prijsniveau van € 75,50 per big is € 32 hoger dan het prijspeil van vorig jaar om deze tijd. Procentueel staat de biggenprijs daarmee ruim 73% hoger dan in week 10 van 2019.

Einde prijsrally nabij

Een indrukwekkende groei van noteringen die al op hoog niveau stonden. Toch uiten diverse marktpartijen dat het einde van de prijsrally nabij is. De eerste tekenen van remming dienen zich aan. Zo merken handelaren en exporteurs dat de kooplust van Spaanse coöperaties bij de huidige prijzen begint af te nemen. Vooral de kleinere koppels, die met 5 of 6 herkomstbedrijven in een auto gaan, zijn moeilijker te plaatsen dan de afgelopen weken. Export van grote koppels loopt nog wel, maar ook daar beginnen de Spanjaarden tegen de prijs aan te hikken.

Minder haast met opleggen

Inlands beginnen mesters minder haast te tonen met opleggen. Er blijft vaker een afdeling of stal leeg, veelal onder het mom ‘onderhoud’. En voor de huidige prijzen beginnen ook gesloten bedrijven koppels biggen aan te bieden. Ze zeggen dan ‘ook wel eens € 100 per big te willen beuren’, maar ze kiezen daarmee vooral voor zekerheid. Die opbrengst is binnen en als ze de biggen afmesten is het nog maar afwachten of ze dat er ooit voor krijgen. Een biggen van € 100 moet straks als varken € 2,10 per kilo exclusief btw opbrengen. Om dat te halen moet de varkensprijs nog stevig stijgen en de vraag is of dat gebeurt.

Het aanbod is nog niet ruim, maar neemt wel toe. Van de echte krapte die de markt wekenlang typeerde is geen sprake meer. De markt raakt meer en meer in balans. De vaart lijkt dus uit de prijsrally te gaan en afvlakking van de prijs is wat verwacht wordt.

Prognose: stabilisatie van de prijs

Meer prijsinformatie over biggen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer