Prijsstijging bij biggen is voorbij

Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

De biggenprijs bewoog zich de afgelopen maanden zoals de vermeerderaar het graag ziet; week op week kwam er wat bij.

Soms met kleine stapjes van € 0,50, maar ook met sprongen van € 4 of € 5 per week. De laatste keer dat de biggenprijs niet steeg, was nog voor kerst, in week 49 van 2020. Toen bleef de DCA BestPrigletPrice (BPP) staan op € 20 per big.

Na het stilvallen van de varkensmarkt viel te verwachten dat ook op de biggenmarkt de ruimte voor prijsstijging opraakt. DCA houdt zijn BPP daarom deze week onveranderd. Het niveau is nu met Pasen echter wel heel anders dan rond kerst: € 52,50 per big. Ook de biggennotering van Vion maakt deze week een pas op de plaats. Die blijft staan op € 58,50 (€ 53,67 ex btw) per big.

Ook biggenhandel loopt stroever

Het prijsverloop weerspiegelt ook de biggenhandel. Die loopt deze week wat stroever dan de laatste weken. Dat komt vooral doordat Spanje zich wat minder nadrukkelijk als koper in de markt manifesteert. Doordat er rond de Paasdagen minder wordt geslacht, kopen de Spanjaarden voordien al minder biggen in. Ook in Spanje zelf blijft de biggenprijs hangen: Zamora noteert € 80 per big.

Meer aanbod biggen, maar zeker geen overschot

Daarnaast stimuleert het gelijkblijvende prijspeil van de varkensmarkt in Noord-Europa een afwachtende houding bij Spaanse kooplieden. Dat levert geld op.

Evengoed zijn de biggen goed te plaatsen en is van overschot geen sprake. Wel neemt het aanbod toe, merken handelaren. Deels doordat vermeerderaars minder geneigd zijn dieren vast te houden nu de prijs niet meer stijgt, maar ook de aanwas in de hokken is groter. Echter, niet in die mate dat er prijsdruk ontstaat. De verwachting is dat de biggenprijs op het huidige niveau blijft.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.