Prijsstijging bij rosévleeskalveren

25-02 | |
Foto: Hans Prinsen
Foto: Hans Prinsen

Er komt wat meer ruimte bij de rosékalveren. De grootste beweging is te zien bij oudrosékalveren.

Van deze dieren is op het moment een heel klein aanbod. Doordat kalverhouders in de TVL-regeling kunnen meedoen bij een omzetverlies van minimaal 30%, leveren ze niet meer in het eerste kwartaal. Dat heeft grote gevolgen voor slachterijen die nu de slachthaken niet vol krijgen. De prijs voor oudrosé’s stijgt hierdoor met 15 cent.

Jongrosés stijgen mee in prijs

Bij de jongrosékalveren is er minder reuring, maar de afzet van het voorvlees loopt wat vriendelijker. Toch is ook hier de ondertoon positief. Het aantal slachtrijpe jongrosés is kleiner en dat blijft zo. De prijs van jongrosés stijgt met 10 cent. Een stabiele prijs is zeker haalbaar, maar wat verdere plussen op de prijs is zeker mogelijk.

Bij de starters loopt het stroever. Er hangt nog wat aanbod oudere starters boven de markt. Daarbij is de vraag naar starters vanuit de oudrosé veel kleiner doordat er minder stallen leegraken. Er worden wel jonge starters uitgevoerd naar landen als Polen en Spanje. Dit verlicht het aanbod en hierdoor zakt de prijs niet verder.

Prognose: starters stabiel, rosé stabiel tot duurder.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.