Doorgaan naar artikel

Prijsstijging door run op uien vanuit Afrika en Azië

Uien laden voor verscheping. Foto: Peter Roek

Uien laden voor verscheping. Foto: Peter Roek

De uienmarkt is zeer positief gestemd. Verwerkers zijn druk met het beleveren van Afrikaanse en Aziatische bestemmingen. Hoe lang dat nog voortduurt, is onvoorspelbaar.

Maar voor de komende week kunnen de prijzen nog wel een stapje maken. Dat geldt vooral voor de gele uien, de rode uienhandel verloopt wat stroever. De vraag hiernaar is gewoontjes.

Dat zien we ook aan de noteringen van de beurs in Emmeloord; een pas op de plaats voor rood en een forse plus voor gele uien. Die € 15 tot € 17 voor 100 kilo gele uien is voor directe levering. Voor latere levering wordt € 20 betaald. Fijne uien zijn het duurst, want die zijn schaars. De baalprijs zit rond de € 22. Verwerkers pakken dus het moment om omzet te draaien.

De afzetbestemmingen zijn dus vooral Afrika en Azië. Senegal is een belangrijke Afrikaanse bestemming. Boten vol uien worden hier naartoe verscheept. Dat verklaart deels de enorme exportcijfers over week 39 en 40, eind september en begin oktober, die tegen de 40.000 ton zitten. Het land heeft echter een quotum en stopt dus met importeren als dat vol zit. Eenzelfde verhaal geldt voor Azië. De uienvraag vanuit die regionen is te verklaren vanuit het sluiten van de grenzen door India. Dat kan maar zo ineens voorbij zijn. Als de vraag wegvalt, is de Holland Onion al gauw (te) duur.

De export is echter nog steeds goed. Een uitvoer van 30.000 ton per week, die kant leek het de afgelopen weken op te gaan, past bij de sorteercapaciteit van Nederland.

Prognose: prijsstijging gele uien.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Petra Vos
Petra Vos

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin