Prijsstijging kalveren niet voorbij

Foto: Anne van der Woude
Foto: Anne van der Woude

Het is in de handel van nuchtere kalveren nog niet gedaan met prijsverhogingen.

Inkopers proberen prijzen te drukken, doordat opbrengsten in het kalfsvlees nog steeds niet renderend zijn. Toch zien aanbieders dat het aanbod krap blijft. Vee&Logistiek verhoogde vorige week de prijzen voor zowel zwartbonte als voor de Belgische Blauwe stierkalveren met € 5 per stuk. Op de veemarkt in Purmerend dinsdagmorgen 23 maart daalde het aanbod met 9 kalveren tot 504 stuks. De kruislingkalveren werden € 10 duurder. Een stierkalf van extra kwaliteit noteerde € 205 tot € 225 per dier. Zwartbonte dieren bleven gelijk in prijs, maar hebben in de afgelopen weken al wat stappen gemaakt.

Aanbod Ieren loopt op

Op het moment neemt het aanbod van Ierse kalveren ook toe, al is de stroom een stuk kleiner dan in dezelfde periode van vorig jaar. Met extra leegstand en kleinere opzet van kalveren zijn er in absolute zin al minder dieren nodig. Onze belangrijkste leverancier Duitsland, heeft de prijzen voor nuchtere kalveren ook met € 5 verhoogd. Een achterblijvend aanbod is ook hier de oorzaak voor de stijgende prijs. Voor de komende weken lijken verdere prijsstijgingen voorlopig van de baan. Zolang de afzet van kalfsvlees zo onder druk blijft staan, blijft de animo om kalveren op te leggen zeer klein.

Prognose: Prijshoudend

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.