Prijsstijging lammeren houdt aan

10-03-2020 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De prijsstijgingen voor lammeren en schapen volgen elkaar in rap tempo op. Ook deze week gaan de noteringen op de veemarkt in Leeuwarden verder omhoog.

Inkopers willen vooral graag de ramlammeren kopen tot 25 kilo. Deze dieren kunnen goed worden verwerkt en leveren vaak mooier vlees op. De zwaarste rammen, boven de 25 kilo, zijn wat minder in trek. Voor de rammen van 22 tot 25 kilo wordt nu € 127,50 tot € 150 per dier betaald, terwijl de maximumprijs voor rammen in de zwaarste categorie op € 145 per dier ligt.

Lees verder onder de grafiek.

Noteringen schapen hoger dan vorig jaar

Omdat niet iedereen de gewenste kwaliteit rammen kan kopen, worden ook de overige dieren goed verkocht. Handelaren zagen dan ook dat de noteringen over de gehele linie (rammen, ooien en schapen) met € 5 tot € 10 omhoog gingen. Daarmee liggen de prijzen nu beduidend hoger dan een jaar terug. Dat verschil is in sommige gevallen al € 30 per dier.

Buitenlandse inkopers trappen op rem

Wel geven handelaren aan dat de ruimte voor hogere prijzen kleiner wordt. Vooral buitenlandse inkopers trappen op de rem. Zeker vanuit Leeuwarden is het nog een behoorlijk eind richting België, en dat zorgt voor relatief hoge transportkosten. Inkopers van Nederlandse verwerkers zijn wel bereid om nog iets meer te betalen voor de lammeren.

Beperkte prijsstijging

De komende periode kan er dus nog wel wat bij de prijzen op, maar zo sterk als de afgelopen weken gaan de noteringen niet stijgen. Handelaren houden rekening met een beperkte prijsstijging op de markt in Leeuwarden.

Prognose: lichte prijsstijging.

Meer prijsinformatie over schapen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bussink
Frank Bussink Voormalig redacteur


Beheer