Prijsstijging op alle fronten energiemarkt

15-12-2020 | Laatste update op 08-06 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Azië, met name China, ruilt steenkool steeds vaker in voor het ‘schone’ aardgas als brandstof voor elektriciteitsproductie.

Er is dus meer vraag naar aardgas vanuit China. Daar geven leveranciers van olie en aardgas als Rusland en de VS graag gehoor aan. Meer aardgas naar Azië kan betekenen dat er minder beschikbaar is voor Europa, wat een prijsstijging zou kunnen veroorzaken. Afgelopen week stegen de gasprijzen licht voor zowel de korte als de lange termijn.

Elektra voor de lange termijn flink gestegen

Aan de prijsstijging van de CO2-emissierechten lijkt geen einde te komen, waardoor de langetermijncontracten voor elektra ook stijgen. Reden hiervoor is de grote vraag aan het einde van het jaar, grote elektraproducenten moeten hun uitstoot nog afdekken. De verwachting is dat de rechten begin volgend jaar ruimte hebben om licht te kunnen dalen. Dit tot het moment dat de Europese Unie definitief besluit de kosten van de rechten te verhogen tot wellicht zelfs een verdubbeling.

Door ongunstige weersomstandigheden en uitval van elektra-aanvoer uit Scandinavië zijn de prijzen van de daghandel voor stroom flink gestegen. Inmiddels is de aanvoer vanuit Scandinavië weer hersteld en is het minder koud, dus is de marktprijs weer flink gezakt.

Artikel gaat verder onder de grafiek

Olie- en gasplatforms nemen weer toe

Het totale aantal olie- en gasplatforms in de Verenigde Staten is nog altijd 461 stuks minder dan vorig jaar in deze maand, maar nam de afgelopen week met vijftien toe. De schatting van de Amerikaanse Energy Information Administration (EIA) voor de olieproductie in de Verenigde Staten bleef voor de tweede week op rij op 11,1 miljoen vaten olie per dag. WTI en Brent daalden beide op vrijdag nadat ze eerder in de week aanzienlijke winsten hadden geboekt op basis van vaccinoptimisme. Brent olie sloot donderdag voor het eerst sinds maart dit jaar boven $ 50 per vat.

Bekijk meer energieprijzen via Foodagribusiness.nl/markt

Mede-auteur: Patrick van der Ende

de Bruijn
Sjors de Bruijn Analist energiebureau Nife
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.