Prijsstijging Poolse landbouwgrond afgevlakt

06-04-2020 | Laatste update op 21-02 | |
Foto: Ronald Hissink
Foto: Ronald Hissink

De grondprijs in Polen is de afgelopen jaren minder hard gestegen dan in voorgaande jaren.

De afgevlakte stijging wordt toegeschreven aan de overheidsmaatregel uit 2016 om de toegang tot landbouwgrond te beperken tot boeren en investeerders die zelf actief worden in de landbouw.

De Poolse grondprijsontwikkeling is geanalyseerd door investeerder HRE Investments op basis van cijfers die door het Poolse statistisch bureau zijn verzameld.

Stijging van 4%

De gemiddelde hectareprijs bedroeg vorig jaar 40.500 zloty per hectare (€ 8.888), 1.600 zloty (€ 351) meer dan een jaar eerder. Een stijging van 4% is voor Poolse begrippen laag. In de jaren 2005 tot 2016 steeg de grond van landbouwgrond in Polen jaarlijks ongeveer 15%.

De Poolse Eurocommissaris Janusz Wojcichowski reageerde op Twitter op de nieuwe gegevens. Hij juicht toe dat investeerders niet terugkomen op de landbouwmarkt. “Landbouwgrond is voor boeren die er op werken en niet voor investeerders die ermee speculeren”, aldus Wojciechowski. “Sommigen begrijpen niet dat landbouwgrond geen handelswaar is en dat de landbouw veel meer omvat dan alleen zakendoen.”

Prijsinformatie over landbouwgrond vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Braakman
Jan Braakman Redacteur
Meer over


Beheer