Prijsstijging sojabonen, markt blijft volatiel

03-01 | |
Vrachtschip met sojabonen voor China, in Santos (Brazilië).  China nam 57% van de soja af in 2022. - Foto: Reuters
Vrachtschip met sojabonen voor China, in Santos (Brazilië). China nam 57% van de soja af in 2022. - Foto: Reuters

Het is een rustige start van het jaar. Na de jaarwisseling komt de handel langzaamaan op gang.

In de Verenigde Staten was op maandag 2 januari de termijnmarkt nog gesloten. Op de fysieke markt ligt de focus begin deze week op bestaande contracten.

De prijsindex van de IGC, een maatstaf voor de prijs van sojabonen in de wereld, steeg maandag 2 januari naar 310 punten (jaar 2000 = index 100). Twee weken eerder stond deze index op 304 punten. De sojabonenprijsindex staat momenteel 12% hoger dan een jaar geleden.

Koolzaadprijzen profiteren

Koolzaadprijzen profiteren ook van de stevige prijzen voor sojabonen. De koolzaadnotering voor het februari-contract op de termijnmarkt in Parijs steeg afgelopen weken met 5% naar € 584,25 per ton. De koolzaadprijzen in Canada liggen op een hoog niveau, net als de prijs voor sojabonen in de Verenigde Staten, die prikkelen de Europese prijzen.

Angst voor Covid-situatie

De economische stand van zaken in de wereld blijft verontrustend door de Covid-situatie in China. Er werd eerder van uitgegaan dat door een versoepeling van het Chinese beleid de spanning zou afnemen. Maar nu is de angst over verspreiding van het virus toegenomen, omdat de vaccinatiegraad in het land laag is.

De grootste producent van sojabonen in de wereld, Brazilië, voerde afgelopen jaar in januari tot en met november ruim 77 miljoen ton sojabonen uit. Dat is 7,6% minder dan in dezelfde periode in 2021 meldt Secex, het Braziliaanse secretariaat voor buitenlandse handel. China is de belangrijkste afnemer met bijna 70% van de totale Braziliaanse soja-export in die periode. Het land nam 13% minder af in 2022. Andere landen die minder Braziliaanse soja importeerden in 2022 zijn Spanje (-9%), Thailand (-8%), Nederland (-32%) en Turkije (-15%).

Prognose: volatiele oliezadenmarkt.

Meer prijsinformatie over oliezaden vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer