Prijsstijging varkensbrok houdt voorlopig aan

22-12-2021 | |
Varkensbrok bestaat voor ongeveer 75% uit granen en graanproducten. Van de hoofdgranen is mais de belangrijkste. Foto: Peter Roek
Varkensbrok bestaat voor ongeveer 75% uit granen en graanproducten. Van de hoofdgranen is mais de belangrijkste. Foto: Peter Roek

Op basis van de huidige termijnprijzen van grondstoffen komt er voorlopig geen einde aan de prijsstijging van de varkensbrok.

In het gunstigste geval rekent veevoeradviesbureau Stigevo op een notering van € 32,50 per 100 kilo in mei/juni volgend jaar. Dat betekent dat de prijs in de komende maanden nog wel € 3 kan stijgen ten opzichte van de € 29,50 die Wageningen Economic Research (WER) over de maand november berekende.

De prijsstijging die Stigevo voorziet in de komende maanden loopt redelijk parallel met de stijging van een jaar geleden. Het enige verschil is dat de prijzen volgens de huidige vooruitzichten € 4 tot € 5 per 100 kilo hoger zullen liggen. Dat terwijl de brok een jaar geleden al duur was. Een afvlakking wordt pas verwacht in mei en juni volgend jaar.

Grondstoffen niet ineens goedkoper

De termijnmarkten laten voor de grondstoffen uit oogst 2022 lagere prijzen noteren dan wat nu betaald moet worden voor leveringen in de eerst komende maanden. Toch is het voorlopig niet zo dat de grondstoffen in de tweede helft van volgend jaar ineens veel goedkoper zijn. Voorlopig althans niet. Mais die eind volgend jaar geleverd wordt, noteert eigenlijk maar 8 tot 9% lager dan de prijzen voor levering op korte termijn.

Granen en graanproducten

Varkensbrok bestaat voor ongeveer 75% uit granen en graanproducten, waarvan tarwegries de belangrijkste is. Van de hoofdgranen is mais de belangrijkste. Mais is ten opzichte van gerst en tarwe goedkoop en rekent daardoor op alle termijnen maximaal. Tarwe is alleen tot en met maart interessant, vanwege de krappe eiwitmarkt, terwijl gerst vooral na maart in beeld komt.

Van de eiwitrijke grondstoffen is sojaschroot het hoofdproduct, eventueel aangevuld met palmpitschilfers. Raapschroot is op alle termijnen te duur en wordt volledig vervangen door sojaschroot. Dit betekent dat de prijzen van raapschroot aan de top liggen. Zonnepitschroot wordt in de loop van 2022 ruim beschikbaar.

van Dijk
Arie van Dijk Directeur agrarisch adviesbureau Stigevo
Meer over


Beheer