Prijsstijging voeding boekt nieuw record in Duitsland

11-05 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De Duitse consumentenprijs van voeding heeft in april een nieuw record geboekt.

Vorige maand werd het winkelprijsniveau van voedingsmiddelen gemiddeld met 3,6% verhoogd ten opzichte van maart. In dertig jaar is het zeven keer voorgekomen dat de Duitse consumentenprijs voor voeding ten opzichte van de voorafgaande maand met minimaal 2% is verhoogd. Een prijsstijging van meer dan 3% is er welgeteld één keer eerder geweest. Dat was in januari 2002, toen de prijzen met 3,4% stegen, zo valt op te maken uit een cijferreeks van het Duitse statistiekbureau Destatis.

Met name spijsoliën en -vetten (+10,2%) werden in een maand tijd weer flink in prijs verhoogd. Dat geldt ook voor vlees en vleesproducten, die ruim 7% duurder werden dan in maart. De energieprijzen in Duitsland dalen daarentegen met 3,1%. Alles bij elkaar komt de inflatie in Duitsland op 7,4%. De inflatie blijft daarmee op hetzelfde niveau als in maart. De geldontwaarding ligt daarmee op het hoogste niveau sinds de hereniging van Oost- en West-Duitsland.

8,6% hoger dan vorig jaar april

Vergeleken met april vorig jaar liggen de voedingsmiddelenprijzen voor consumenten 8,6% hoger. In maart was dat verschil op jaarbasis nog 6,2%. Ook in deze jaarvergelijking hebben spijsoliën en vetten (+27,3) en vlees en vleesproducten (+11,8) de voornaamste bijdrage. Zuivel en eieren zijn 9,4% in prijs verhoogd en verse groenten zijn 9,3% duurder dan een jaar geleden.

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer