Doorgaan naar artikel

Prijsstijging voedingsbedrijven vlakt af

De prijsverhoging die voedingsbedrijven in de EU hebben doorgevoerd, vlakt af. In sommige lidstaten gingen de prijzen begin dit jaar al omlaag.

Nieuws
Food
Portugal, Ierland en Nederland zijn de landen waarin de verkoopprijzen van voedingsbedrijven het meest zijn gedaald. - Foto: Canva/Iryna Andriiuk premium

Portugal, Ierland en Nederland zijn de landen waarin de verkoopprijzen van voedingsbedrijven het meest zijn gedaald. - Foto: Canva/Iryna Andriiuk

De prijsverhoging die voedingsbedrijven in de Europese Unie in het afgelopen jaar hebben doorgevoerd, vlakt af. In sommige lidstaten gingen de verkoopprijzen begin dit jaar al omlaag.

Dat blijkt uit cijfers van het statistiekbureau Eurostat. In Hongarije hebben de voedingsfabrikanten hun prijzen het meest opgevoerd. Eind vorig jaar lagen daar de verkoopprijzen meer dan 50% boven het niveau van dezelfde periode in 2021. Begin dit jaar neemt het prijsverschil op jaarbasis alweer af. In maart verlaagden de Hongaarse fabrikanten hun prijzen zelfs ten opzichte van februari, zij het maar nipt.

Voor zover bekend hebben de fabrikanten in zeven EU-landen hun verkoopprijzen in maart al iets verlaagd. Aan de andere kant gingen in minimaal veertien landen de prijzen toch nog wat omhoog ten opzichte van de voorgaande maand. Met name in Frankrijk (+1,9%) en Finland (+2,0%) stegen de prijzen.

Onder andere in Nederland prijzen het meest gedaald

Vooralsnog hebben de landen waarin de prijzen nog wat stijgen de overhand. Het resultaat daarvan is dat de verkoopprijzen van de voedingsbedrijven in maart nog met 0,8% zijn gestegen ten opzichte van februari. Portugal, Ierland en Nederland zijn de landen waarin de prijzen het meest zijn gedaald.

Het verschil op jaarbasis neemt nu duidelijk af. Gemiddeld lagen de afzetprijzen van de voedingsbedrijven in maart nog 16,4% boven het niveau van dezelfde maand vorig jaar. Daarmee is het prijsverschil voor het eerst sinds juni 2022 kleiner dan 20%. De piek lag in oktober vorig jaar met prijzen die gemiddeld 23,8% hoger lagen dan een jaar eerder.

Snel delen

Image
John Ramaker

Chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin