Doorgaan naar artikel

Prijsstijging vrije kuikens wekt lichte verbazing

Foto: Hans Prinsen premium

Foto: Hans Prinsen

Het verhogen van de notering voor vrije kuikens op de beurs in Barneveld leidt tot wisselende reacties. Sommige marktkenners reageren verbaasd, terwijl andere insiders de vleesverkoop iets zien aantrekken.

Vrije vleeskuikens op de markt in Barneveld plussen komende week met 2 cent per kilo levend gewicht. De notering komt uit op € 1,13 tot € 1,15 per kilo levend gewicht, exclusief btw. De vraag naar kip lijkt iets groter dan het aanbod, met een kleine prijsstijging als gevolg. Het vertrouwen in de markt moet nog groeien, aangezien niet iedereen de opwaartse lijn in de Barneveldse notering deze week zag aankomen. Bij sommige slachterijen werd zelfs enigszins verbaasd gereageerd op de prijsstijging. Zij spreken van een evenwicht tussen vraag en aanbod. De moeizame afzet zorgt volgens hen voor een terughoudende wil om te slachten.

Notering terug op niveau van eind juni

Met de prijsstijging komt de notering van vrije vleeskuikens in Barneveld uit op het niveau van eind juni. Met de zomer in aantocht was op dat moment sprake van een dalende trend. Nu de vakantieperiode op z’n einde loopt ziet de markt er toch wat anders uit, zo merken sommige insiders. Terugkerende vakantiegangers doen de vleesverkoop weer wat aantrekken. De r is bijna weer in de maand en consumenten vullen hun vriezers. “Het loopt allemaal iets gemakkelijker”, zo zegt een marktkenner over de vleesafzet.

Contractnoteringen nog niet omhoog

De Belgische ABC-prijs blijft voor de derde week op rij staan op € 1,19 per kilo levend gewicht, exclusief btw en inclusief Belplume-toeslag. Voor de VCN-notering zit er naar alle waarschijnlijkheid ook niet meer in dan prijsbehoud. Een lichte daling van de notering is in ieder geval dichterbij dan een plusje, zo is de verwachting.

Prognose: plusje op de vrije prijzen, contractprijzen stabiel tot licht dalend.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Bouke Poelsma

Freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin