Prijsval tarwe houdt aan door angst voor omikron

01-12-2021 | |
Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

De paniek lijkt toegeslagen op de termijnmarkten voor granen.

De nieuwe mutatie van het coronavirus, omikron, en de niet te meten impact ervan op de wereldeconomie maakt dat graanprijzen hard blijven dalen. Wetenschappers kunnen pas over een paar weken meer zeggen over de ontwikkeling en besmettelijkheid van deze omikronvariant. Tot die tijd hebben de financiële markten het voortouw genomen met als gevolg dat de prijzen dalen. Door het relatief hoge prijsniveau zijn er momenteel veel speculanten actief op de grondstoffenmarkt. Als de koers wijzigt, kan dat voor scherpe prijsdalingen zorgen, wat nu dus gebeurt. Er zijn de afgelopen dagen veel ingenomen langere termijnposities op tarwe geliquideerd.

De fysieke prijzen bewegen niet meer boven de € 300 grens. Voor EU-voertarwe werd eerder deze week € 16,50 lager genoteerd op € 295,50 per ton. Ook de maisprijzen vallen, maar niet zo sterk als de tarweprijzen. EU-mais daalde met € 5,50 naar € 274,50 per ton.

Egypte slaat haar slag

De lagere prijzen op de internationale markten zorgt ervoor dat Egypte haar slag heeft geslagen qua inkopen. Het land heeft de grootste aankoop van tarwe gedaan in jaren; 600.000 ton. Daarvoor mogen zowel Rusland als Roemenië beide 240.000 ton tarwe leveren en Oekraïne 120.000 ton. Europa mist deze boot. De EU heeft dit seizoen (1 juli tot en met 28 november) 11,6 miljoen ton tarwe geëxporteerd. Dat is ruim 11% meer dan in dezelfde periode een jaar geleden is weggegaan. Het volume tarwe dat daadwerkelijk is afgezet, ligt iets hoger aangezien de Franse uitvoer gedeeltelijk is verwerkt.

Prognose: volatiele tarwemarkt.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer overBeheer