Doorgaan naar artikel

Prijsval zet in voor slachtvee

Foto: Mark Pasveer

Foto: Mark Pasveer

De prijs van slachtkoeien gaat momenteel hard onderuit. Grossiers en slachterijen gaven voor deze week een prognose van € 0,40 tot € 0,50 verlaging.

De aanvoer van slachtvee op de veemarkt In Leeuwarden was met 300 dieren sinds mei vorig jaar niet zo klein geweest. De handel was rustig en de prijzen kelderden flink, maar de prijszetting was toch iets minder desastreus voor de aanbieders dan was verwacht. In Leeuwarden bleef het bij € 0,15 verlaging voor de beter bevleesde koeien (U en R-kwaliteit). De doorsnee types O en P zakten met € 0,30. Zelfs de worstkoeien, tot dusver goed gevraagd, gingen aan de bovenkant nog € 0,20 tot € 0,25 in de min.

Export naar Duitsland

Het geringe aanbod én de mogelijkheid om de slachtkoeien toch nog te exporteren naar Duitsland (waar tot dusver lagere prijzen voor slachtkoeien golden) redden waarschijnlijk nog iets van de opbrengst. In Nederland zelf is de vraag naar (goedkoper) rundvlees nog niet zo slecht, maar vleesexport stokt. In het algemeen geldt dat de stagnerende afzet van rundvlees in horeca (ook fast-food!) en catering een domper zet op de markt.

Prognose: prijsdaling

Meer prijsinformatie over slachtkoeien en ander rundvee vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin