Prijsverschil biomelk en gangbaar in Frankrijk groter

19-07 | |
De productie van biologische melk neemt nog steeds toe, terwijl die van gangbaar juist daalt. - Foto: Canva/MentalArt
De productie van biologische melk neemt nog steeds toe, terwijl die van gangbaar juist daalt. - Foto: Canva/MentalArt

De melkvergoeding voor biologische melk is in mei in Frankrijk voor de tweede achtereenvolgende maand lager uitgevallen dan die voor gangbaar.

Het verschil is toegenomen tot 1,6 cent per liter, terwijl dat in de voorafgaande maand 0,3 cent per liter bedroeg. De prijs voor biomelk daalde vergeleken met april, terwijl die voor gangbaar juist verder toenam.

Dat staat in het maandoverzicht van de agrarische infodienst Agreste. In mei werd voor gangbare melk in Frankrijk € 419,2 per 1.000 liter betaald. Dat was ook weer € 14,60 per 1.000 liter meer dan in april. Voor biologische melk kwam de gemiddelde prijs in mei uit op € 402,6 per 1.000 liter vergeleken met € 401,8 in april en € 394,2 in maart.

Productie biomelk blijft groeien

De productie van biologische melk neemt nog steeds toe, terwijl die van gangbaar juist daalt. In mei werd in totaal 2,129 miljard liter koeienmelk geproduceerd. Dat was opnieuw 1,9% minder dan in dezelfde maand vorig jaar, de negende achtereenvolgende maand dat de totale melkplas lager uitkomt. Maar het aandeel biologisch neemt voortdurend toe, van 5,3% in maart via 5,8% in april naar 6,1% in mei. Dat betekent dat de biologische melkproductie in die drie maanden is toegenomen van 111,9 miljoen naar 129,9 miljoen liter.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer