Prijsverschil industrie-eieren is opvallend klein

Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

De eiermarkt maakt geen spannende bewegingen meer. De prijsstijging die de markt wekenlang kende, is afgevlakt.

De markt kabbelt voort. Niet dat het slecht gaat, want de consumptie is goed en ook de verwerkers kopen nog altijd eieren. Maat het aanbod is royaal, zodat er geen prijsbeweging meer uit volgt. Aan de andere kant blijven er ook geen voorraden staan. De markt loopt lekker door en daarbij zijn vraag en aanbod mooi in evenwicht.

De noteringen maken een pas op de plaats. De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62 tot 63 gram stijgt nog een cent naar € 7,52 per 100 eieren. Witte scharreleieren van dat gewicht noteren ook nagenoeg gelijk: € 6,66 per 100 tegenover € 6,65 vorige week.

Kooi-eieren goed aan de prijs

In de prijs van industrie-eieren zit evenmin beweging. Rungis blijft staan op € 1,01 per kilo. WeserEms noteert prijshoudend op € 0,90 voor kooi- en € 1,00 voor scharreleieren. En ook de NOP-richtprijzen blijven nagenoeg op hun plek; een kilo kooi-eieren doet € 0,969 en een kilo scharreleieren € 0,979.

Daarmee liggen de noteringen voor beide soorten heel dicht bij elkaar. En dat komt weer doordat kooi-eieren goed aan de prijs zijn. Het zijn eieren zonder claims, en daarmee de goedkoopste categorie. Maar omdat er daar weinig van zijn, liep de prijs de laatste tijd op. Dat stuwde de prijs van scharreleieren voor de industrie omhoog. Waar er normaal 8 tot 10 cent verschil zit tussen deze eiersoorten was dat begin dit jaar meer, maar gedurende het jaar kropen beide noteringen steeds dichter naar elkaar toe. Op 12 februari was het verschil het grootst. Toen bracht een kilo scharreleieren 16,6 cent meer op dan kooi-eieren. Maar dat verschil is nagenoeg verdampt. Nu zit er nog maar een cent verschil tussen en dat is opvallend weinig.

Aanspreken strategische voorraden

Het is wel goed nieuws, want het geeft aan dat de markt een sterke bodem heeft. Maar volgens pakstations is met de stijging van € 0,75 naar € 1,00 per kilo ook wel een prijsniveau bereikt waarop de verwerkende industrie niet lang meer zal wachten om de strategische voorraden aan te spreken. De koelkosten lopen door en de kwaliteit van eieren gaat op een gegeven moment ook meespelen. Als dat gebeurt, zal dat de stijgende vraag wat temperen die ook de verwerkers in aanloop naar kerst hebben om voldoende grondstoffen voor de levensmiddelenindustrie te maken.

De komende weken houdt de eiermarkt dit vlakke beeld. De verwachting is dat de volgende beweging dan weer een prijsstijging wordt als in november de vraag naar eieren toeneemt in de aanloop naar de feestdagen.

Prognose: stabiele prijs.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer overBeheer