Prijsvoordeel Mijnvoer verdampt in hoog tempo

01-12-2021 | |
Foto: Herbert Wiggerman
Foto: Herbert Wiggerman

De voerprijs van het online platform Mijnvoer is afgelopen maanden veel sterker gestegen dan de mengvoerprijs.

In de periode sinds augustus vorig jaar tot en met november dit jaar steeg de Mijnvoer-referentieprijs voor vleesvarkensbrok € 8.39 per 100 kilo. In dezelfde periode steeg de LEI-prijs voor vleesvarkensbrok (EW 1.08) € 5.20. Eind november noteert de Mijnvoer-referentieprijs voor vleesvarkensbrok € 1,15 per 100 kilo hoger dan de LEI-prijs. Een zelfde ontwikkeling als bij de vleesvarkensbrok is zichtbaar bij het startvoer voor vleesvarkens. Hiervan is Mijnvoer-referentieprijs € 3,32 per 100 kilo meer gestegen dan van de LEI-prijs over de eerder genoemde maanden.

Gevoelig voor grondstofprijzen

Volgens interim-directeur Edward van den Elsen van Mijnvoer reageert hun referentieprijs altijd heftiger op schommelingen van de grondstoffenprijzen dan de voerprijs van de gangbare mengvoerbedrijven. Dat komt voor een deel omdat bij de Mijnvoer-referentieprijs wordt gewerkt met een stabiele samenstelling. Deze wordt tweemaal per jaar aangepast. Een relatief dure grondstof wordt dus minder snel vervangen door een goedkopere. Deels is de sterkere schommeling van de Mijnvoer-prijzen ook het gevolg van het in- en verkoopbeleid van de deelnemende voerbedrijven, betoogt Van den Elsen.

Dalende prijzen

Van den Elsen vertelt dat met dalende grondstoffenprijzen het tegenovergestelde gebeurt. Dan zakt de Mijnvoer-referentieprijs juist harder dan de LEI-prijs. Dat was afgelopen zomer al even zichtbaar, vlak na de oogst. Toen zakte de graanprijs tijdelijk. De vergelijking zoals geschetst is een indicatie van het prijsverloop op de voermarkt. Het is waarschijnlijk dat Mijnvoer-gebruikers niet exact de referentieprijs betalen, aldus Van der Elsen. Ze komen een prijs overeen met een fabrikant. Ook werkt Mijnvoer met een weekprijs en het LEI publiceert maandprijzen.

De ervaring is wel dat Mijnvoer meer nieuwe gebruikers krijgt met dalende grondstoffenprijzen en dat bij stijgende prijzen de aanwas minder is, weet Van den Elsen. Ook moet je bij Mijnvoer vooruit betalen. Daartoe is in deze slechte varkensmarkt ook niet elke boer in staat.

Zelf rantsoen bepalen

Mijnvoer is een platform voor veehouders om online voer naar eigen wensen te bestellen en prijzen te vergelijken van diverse aanbieders. Afgelopen voorjaar claimde Mijnvoer kostprijsvoordelen tot 16 cent per kilo geslacht gewicht van varkens als boeren via hen voer kopen. Het rapport met deze claim was geschreven door econoom varkensproductie Robert Hoste van Wageningen UR. Het leverde Hoste veel kritiek op uit de mengvoersector.

Prijsinformatie over (grondstoffen van) veevoer vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van Dooren
Kees van Dooren RedacteurBeheer