Skip to content

Prijzen AGF duiden op doorrekenen hogere kosten

Groenten en fruit waren niet eerder zo duur in december.

Foto: Canva premium

Foto: Canva

Groenten en fruit waren niet eerder zo duur in december. Hogere prijzen duiden op het doorrekenen van hogere (gas)kosten door supermarkten.

Gemiddeld stegen de prijzen in december met 5 tot 6 indexpunten naar 113 voor groenten en bijna 119 punten voor vers fruit. Dat is een forse stijging in december. Niet eerder lagen de indexwaardes in december zo hoog in het recente verleden. Dat de prijsstijging met de hogere gasprijs te maken heeft, blijkt als gekeken wordt naar prijzen voor afzonderlijke producten.

Bij tomaten liggen de prijzen volgens Supermarktscanner.nl op € 1,35 per pond. Dat is € 0,25 hoger dan in 2021. Ook bij komkommer is de prijsstijging zichtbaar met € 0,91 per stuk tegen € 0,73 vorig jaar. Bij paprika ligt de prijs met € 0,63 ongeveer € 0,09 boven het peil van vorig jaar. De prijsstijging is ook zichtbaar bij prei (€ 0,63 per stuk), broccoli (€ 1,18 per 500 gram), maar niet bij witlof.

Bij de verkoop van peren rekenen supermarkten nu € 1,74 per kilo, tegen € 1,40 in 2021 in dezelfde week. Aardbeien kosten gemiddeld nu € 7,49 per kilo. Dat is circa € 1,50 duurder dan vorig jaar. De prijs voor appels blijft met € 1,66 wel een paar cent achter bij dezelfde verkoopweek een jaar geleden.

Gemiddeld lagere prijzen in heel 2021

Waar 2021 eindigde met fors hogere prijzen voor verse groenten en fruit in de winkels, zijn deze over heel 2021 circa 1,5 punten lager geëindigd voor zowel verse groente als fruit.

Diepvriesgroenten gaan mee in stijging

Voor diepvriesgroente eindigde het jaar ook met prijsverhogingen in het schap, met een iets lagere intensiteit als bij verse groente. Over het hele jaar bezien eindigde de consumentenprijs 1,3 punt hoger dan vorig jaar.

Snel delen

jeroen verheul
Jeroen Verheul

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin