Prijzen bijproducten blijven stabiel

14-12-2022 | |
Foto: Michel Velderman
Foto: Michel Velderman

In aanloop naar de feestdagen is het rustig op de bijproductenmarkt. De meeste producten zijn redelijk goed leverbaar. Het aanbod van bierbostel lijkt hier en daar wat moeizamer te verlopen. Brouwvolumes zijn rond de feestdagen doorgaans wat minder, maar dit leidt vooralsnog niet tot grote problemen.

Zetmeelverwerking

In de zetmeelverwerking stopt de productielocatie in Emlichheim volgende week al. In Nederland stopt de tweede locatie ergens in januari met de aardappelverwerking. De vraag naar tarwegistconcentraten is niet groot, maar ook de productie is niet extreem groot. In de fritesindustrie is het aanbod stabiel. Recent zijn stoomschillen nog gezakt in prijs. Sommige fabrieken zullen ondanks dat de feestdagen grotendeels in het weekeinde vallen, toch een productiestop inbouwen.

Transport stro

In het transport van bijvoorbeeld stro zou dit wat meer logistieke uitdagingen geven. In het zuiden van Duitsland heeft de winter toegeslagen en kan er niet worden geladen. Vanuit Spanje zijn het vooral transportkosten naar ons land die prijsopdrijvend werken. De vraag naar hooi en gedorst hooi neemt toe. Er zijn rantsoenen die meer structuur kunnen gebruiken.

De vraag naar ingekuilde mais is rustig. In de komende week lijken de prijzen hun huidige niveau te kunnen handhaven. Op de langere termijn kunnen eiwitrijke producten stijgen in prijs en energierijke producten juist goedkoper worden.

Prognose: gelijkblijvende prijzen.

Prijsinformatie over (grondstoffen van) veevoer vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer