Prijzen eieren dalen verder

14-01 | |
Barneveld noteerde bij kooi- en scharreleieren een stuiver lager vanaf 59 gram. - Foto: Canva
Barneveld noteerde bij kooi- en scharreleieren een stuiver lager vanaf 59 gram. - Foto: Canva

Noteringen eieren deze week allemaal naar beneden, met een stuiver, een dubbeltje of meer.

In de tweede week van 2022 vertoonde de eierhandel veel overeenkomst met de eerste week. Maar wel met een positieve ondertoon, werd opgemerkt. De handel was rustig en soms stroef, maar de laatste dagen van de week kon een enkeling wat betere bestellingen noteren. Dus sloot de week positief af. Ondanks dat gingen de noteringen deze week allemaal naar beneden, met een stuiver, een dubbeltje of meer.

Barneveld noteerde, bij een stemming ‘rustig’, bij kooi- en scharreleieren een stuiver lager vanaf 59 gram. De handelsnotering Amsterdamse Grossiers Index daalde bij scharrel wit en scharrel bruin over de hele linie met een stuiver. Bij de scharrel bruin M met een dubbeltje. Duitse Weser Ems-noteringen lieten een sterkere daling zien. Bij bruin nog iets meer dan bij wit, 10 tot 25 cent, met uitzondering van de S’jes, die prijshoudend noteerden.

De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram ging bij de witte met 9 cent omlaag naar € 6,71. Bij de bruine met een dubbeltje naar € 7,43.

Lees verder onder de grafiek.

Voldoende aanvoer eieren

De handel in eieren is rustig. Bij een redelijke consumptie hield de afzet niet over. Er is voldoende aanvoer. Buitenlandse handel is er wel, maar daar bleef het bij. “Weinig reuring”, zo omschreef een handelaar het.

Een handelaar vermoedde dat in de loop van deze week richting horecagroothandel erop werd voorgesorteerd dat de horeca weer open gaat. Op zich vreemd, want wat er is uitgelekt over de coronaversoepelingen is dat de horeca dichtblijft. Aan de andere kant zijn er steeds meer geluiden dat horecagelegenheden zich niet aan langer aan de lockdown gaan houden.

De Duitse marktanalist noemde de ordervolumes in de eerste twee weken van het nieuwe jaar “allesbehalve bevredigend”. De vraag naar scharreleieren was relatief zwak. “Maar dit is heel normaal aan het begin van het jaar”, voegde hij er aan toe. Er was relatief veel vraag naar vrije-uitloop- en biologische eieren. Bij onze oosterburen is de afzet naar levensmiddelendetailhandel inmiddels weer (bijna) genormaliseerd. De verwachting is dat de maatregelen die er worden genomen om het aantal Covid 19-besmettingen in te dammen de komende weken een nog grotere impact zullen hebben. En dat, tot ergernis van de horeca en haar toeleveranciers, is te verwachten dat consumenten met de introductie van ‘2G plus’ steeds vaker hun eigen keuken zullen gebruiken.

Industrie blijft in beeld

De NOP-industrienoteringen voor kooi-eieren zakte met 0,4 cent naar 97,7 cent. De NOP-notering bij scharrel daalde met 1,8 cent naar € 1,019.

De eierverwerkende industrie deed deze week wel mee, maar weet lagere prijzen te bedingen. De industrie zorgt nog steeds voor een stabiele bodem in de markt.

Lees verder onder de grafiek.

Vogelgriep

Tegenover de hoge eierprijzen, staan ook hoge kosten. Pluimveehouders moeten al maanden fors betalen voor het voer. De verhouding eierprijs-voerprijs is niet oké.

Daar komen nog kosten van vogelgriep bij. Pluimveehouders in B/T-gebieden moeten de extra transportkosten van de afvoer van eieren via een tussenopslag buiten de B/T-gebieden betalen; 20 cent per 100 eieren. Mogelijk meer als bij nacalculatie blijkt dat die 20 cent onvoldoende is om de kosten te dekken.

Daarnaast krijgen alle pluimveehouders te maken met een flinke DGF-heffing wegens de kosten van ruimingen en andere bestrijdingskosten van de vogelgriep.

Pluimveehouders met vrije-uitloopkippen, deze dieren zitten sinds oktober verplicht binnen, dreigen over enkele weken hun toeslag te verliezen wanneer de zestienwekentermijn verstrijkt en hun eieren worden afgewaardeerd tot scharrelei. Tenzij de supermarktketens, uit solidariteit, de voor vrije-uitloopei afgesproken prijs blijven doorbetalen.

Dat de vogelgriep inmiddels aan miljoenen leghennen het leven heeft gekost, kan leiden tot een (klein) tekort aan eieren en dus tot prijsstijging.

Positieve ondertoon

De positievere ondertoon van de handel in deze week, biedt hoop voor volgende week. Eierhandelaren hebben evenwel wisselende verwachtingen. Waar de een ‘voorzichtig optimistisch’ is, zegt een andere dat het hem zou verbazen als de prijs zou zakken. Weer een andere verwacht pas een vrolijker (prijs)beeld in week 4.

Prognose: prijshoudend.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bijleveld
Hans Bijleveld Redacteur Pluimveehouderij
Meer over


Beheer