Prijzen eieren door het dak

21-10 | |
De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram kwam deze week uit op € 14,44 (+71 cent). - Foto: Canva
De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram kwam deze week uit op € 14,44 (+71 cent). - Foto: Canva

Prijzen eieren stijgen door. De laatste weken volgen nieuwe prijsrecords elkaar op.

Het verloop van de eierprijzen blijft aan de ene kant verbazen, aan de andere kant kijkt niemand er meer van op. Was een prijsverhoging van 20, 30 cent in een week een bijzonderheid, kijkt nu niemand op als de eierprijs stijgt met 50 cent of meer.

Barneveld noteerde deze week (week 42) de kooi-eieren en de scharreleieren gemiddeld meer dan 60 cent hoger dan vorige week. De handelsnotering Amsterdamse Grossiers Index voor scharreleieren over de hele linie steeg gemiddeld met bijna 40 cent, zowel bij de witte als bij de bruine.

Prijzen eieren Weser-Ems plust gemiddeld 40 cent

De Duitse Weser-Ems noteerde de scharreleieren gemiddeld over de gewichtsklassen bij de witte bijna 40 cent hoger. De witte kooi-eieren noteerden 34 cent hoger, de bruine plusten 30 cent.

De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram kwam deze week uit op € 14,44 (+71 cent), zowel bij de witte als bij de bruine. Het is de vijfde week op rij dat de notering voor witte en bruine eieren exact gelijk is. Gevolg van de regels bij de samenstelling van de richtprijs dat de notering van tafeleieren niet lager mag zijn dan de (omgerekende) industrienotering en dat bruine eieren niet lager genoteerd mogen zijn de witte.

Lees verder onder de grafiek

Industrie blijft prijzen bepalen

Dat de NOP-richtprijs voor witte en de bruine scharreleieren exact gelijk is, voor alle gewichten, wijst erop dat de industrie nog steeds de eierprijs bepaalt. Niet iedereen had dat voor deze week verwacht, met de AI-uitbraken in Ospel en Heythuysen. Dit zijn regio’s met veel legpluimvee, met relatief veel afzet in het buitenland. Door de vogelgriepuitbraken is export lastig (onder meer moeten eieren worden omgepakt in ander verpakkingsmateriaal) en gaan uit deze regio’s nu meer eieren naar de industrie. Maar op de industrieprijs heeft dit geen effect; die blijft hoog.

De Duitse Weser-Ems industrienoteringen gingen deze week zo’n 10 cent omhoog. De notering voor scharreleieren steeg naar € 2,35, die voor de kooi-eieren naar € 2,20. De Rungis-industrienotering ging met negen cent omhoog naar € 2,20.

De NOP-richtprijs voor industrie-scharreleieren ging met 11,2 cent omhoog naar € 2,310, die voor industrie-kooi-eieren steeg met 8,5 cent naar € 2,194. Ter vergelijking: vorig jaar stonden in week 42 de NOP-industrienoteringen bij kooi- en industrie-eieren op 97,8 cent. Nu zijn beide noteringen 2,2 keer zo hoog dan een jaar geleden.

Lees verder onder de grafiek

Impact vogelgriep op prijzen eieren

De recente uitbraken van vogelgriep in pluimveedichte gebieden, baren pluimveehouders en eierhandelaren zorgen. “Een veilige aanvoer van verse eieren is niet langer vanzelfsprekend”, aldus een Duitse marktanalist.

Als door vogelgriep een deel van de eieraanvoer wegvalt en partijen toch volgens afspraak geleverd moeten worden, zal mogelijk nog harder aan eieren worden getrokken. Dit zorgt voor een hogere prijs. Naar verluid gaan pakstations mee in de oplopende markt door wat hoger in te zetten bij prijsafspraken voor nieuwe legrondes. Het is een absoluut ongebruikelijk situatie op de eiermarkt.

Prognose: oplopende prijs.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bijleveld
Hans Bijleveld Redacteur Pluimveehouderij
Meer over


Beheer