Prijzen elektra lange termijn stabiel

Foto: Canva
Foto: Canva

Prijzen voor daggas stegen afgelopen week iets naarmate het kouder werd en daalden toen temperatuur iets opliep.

Transport van vloeibaar aardgas (LNG) gaat nog steeds richting Aziƫ, schepen liggen in de rij om aan te landen. In Europa is er voorlopig voldoende aardgas op voorraad en leverbaar via de pijpleiding. Verwachting: korte termijn is onzeker door weersinvloeden, lange termijn is vrij stabiel.

Relatief hoge prijzen op dagmarkt

De productie van elektra met kolencentrales, van de schoonste generatie, gaf Nederland jarenlang een stabiele aanvoer van elektra. Nu wordt er nog nauwelijks gebruik gemaakt wordt van deze centrales en is de productie en aanvoer wat grillig. Het voornemen om te stoppen met kolencentrales kan alleen werkelijkheid worden als er voldoende alternatieven zijn. Momenteel zijn er problemen met levering uit Denemarken, Noorwegen en Engeland door defecte interconnectoren. De verwachting is dat twee daarvan op korte termijn weer in werking zijn en de markt tot rust komt. De vraag naar elektra wordt ingevuld door gascentrales. De prijzen voor de lange termijncontracten zijn redelijk stabiel gebleven, de gasprijzen voor de lange termijn ondervinden ook geen grote koerswijzigingen.

Lees verder onder de grafiek.

Olieprijs onder druk

De vraag naar olie, blijft kwetsbaar nu er steeds meer mutaties van het coronavirus opduiken. Ondanks de onzekere vooruitzichten staat de koers voor ruwe olie op het niveau van voor de uitbraak van de pandemie. Waarschijnlijk is dit het gevolg van recente productieverlaging van Saudi-Arabiƫ en een zwakke dollar.

Het International Energy Agency (IEA) heeft zijn prognose voor de wereldwijde vraag naar olie in 2021 verlaagd, maar verwacht nog steeds een scherpe opleving van de consumptie in de tweede helft van het jaar en de voortzetting van de wereldwijde voorraadopnames.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

de Bruijn
Sjors de Bruijn Analist energiebureau Nife

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.