Foto: ANP
De prijs voor een kuub gas is in een korte periode flink gestegen. Op de dagmarkt wordt nu zo’n 26 cent voor een kuub gas betaald. Ook de prijzen op langere termijn zijn hoger dan aan het begin van dit jaar.
Nog altijd ligt het niveau van de gasvoorraden achter op de gasvoorraad van afgelopen jaar rond deze tijd. Een hoge gasvraag, voornamelijk door een te koud voorjaar, ligt aan de oorzaak van het lage niveau op dit moment. Enige ruimte voor de prijs om omlaag te gaan is mogelijk als de exporterende landen hun productie gaan opvoeren en op de markt zetten. De komende maand valt voor alsnog alleen de Noorse productie weg door gepland onderhoud.
Emissierechten
Analisten zien dat de gas- en stroomprijzen meegaan met de prijzen van de CO2-emissierechten. De prijs van die rechten staat nu, na een ongekende opmars, op een recordhoogte. Volgens de Europese Commissie moet de prijs van de CO2-emissierechten echter nog verdubbelen, om ervoor te zorgen dat de productie van elektra hoofdzakelijk zonder fossiele brandstoffen zal plaatsvinden. Het gevolg hiervan kan zijn dat de elektraprijzen nog met 30% stijgen voor wat betreft de commodityprijs.
Een verdere stijging van de stroomprijs kan uit de hoek van de netbeheerders komen. Volgens PwC zal de factuur van de netwerkbedrijven in de toekomst ook met mogelijk 50% gaan stijgen om zo de investeringen welke noodzakelijk zijn voor de elektrificatie van Nederland te kunnen bekostigen.
Minder zon en wind
De weersomstandigheden bepaalden ook afgelopen week de prijs voor de kortetermijncontracten en dan met name negatief. Dat komt doordat het in Europa nog altijd relatief koud is voor de tijd van het jaar en het aanbod wind en zon tegenvalt vergeleken met de laatste jaren. De langetermijncontracten werden ook afgelopen week getroffen door stijgende CO2-prijzen en de stijging van de algemene grondstoffen op de financiële beurzen.
Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt