Prijzen fritesaardappelen laten stijgende lijn zien

09-01 | |
Veel fritesaardappelen gaan naar voornamelijk Belgische, of Franse verwerkers. - Foto: Koos Groenewold
Veel fritesaardappelen gaan naar voornamelijk Belgische, of Franse verwerkers. - Foto: Koos Groenewold

PotatoNL laat een stijgende lijn zien in de aardappelprijzen. Het samenwerkingsverband van aardappelbeurzen noteert tussen € 24,50 en € 28 per 100 kilo (+€ 0,75) voor fritesgeschikte aardappelen, verwerking in Nederland, Duitsland en België.

De onderkant van de categorie 1-notering stijgt. Het aanbod Fontanes is goed en de Fontane-groep noteert deze week tussen € 24,50 en € 26. Veel aardappelen gaan naar voornamelijk Belgische, of Franse verwerkers. Een nadeel voor telers in het noorden van het land zijn bijkomende transportkosten naar deze bestemmingen. Voor categorie 2 is € 1 hoger genoteerd op € 26 tot € 28.

Ook Duitse prijzen stijgen

In West-Europa is die stijgende lijn deels waar te nemen. Voor Fontane werd door het Duitse Reka vrijdag 6 januari op € 25,50 genoteerd. Dat is 50 cent hoger dan de voorgaande week en een euro meer dan eind december werd genoteerd. Ook voor Innovators is de Reka-notering de afgelopen weken gestegen van € 27 op 23 december naar € 28 op 6 januari.

Het Belgische Belgapom heeft sinds eind december de noteringen onveranderd gelaten. Voor Fontane en Challenger staat de notering vast op € 25 en voor Innovators is dat € 27,50. Het Belgische PCA/Fiwap heeft afgelopen twee weken geen notering op het bord gezet in verband met de vakantieperiode.

De cashsettlementprijs is ook sinds 22 december niet meer geüpdatet. Eind 2022 stond deze op € 25,20 per 100 kilo (22 december). De Belgische en Franse inbreng voor die cashsettlementprijs was € 25,90. De Nederlandse inbreng was toen € 25,83 en de Duitse € 23,34. De volgende Nederlandse en Duitse inbreng zal door de prijsstijgingen van afgelopen weken hoger liggen.

Prognose: stabiel tot hogere prijzen.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer