Prijzen ijsbergsla eindelijk weer redelijk

28-07-2022 | |
De prijs voor ijsbergsla is knap aangetrokken. - Foto: Stan Verstegen
De prijs voor ijsbergsla is knap aangetrokken. - Foto: Stan Verstegen

Met € 5,50 tot € 6 voor een doos met tien bollen zit ijsbergsla boven kostprijs. Dat werd tijd, al was het maar om het gat in de omzet te dichten dat in mei en juni is ontstaan.

Mei en juni waren gewoon slecht, sinds circa twee weken is de stemming een stuk verbeterd. Met de kanttekening dat de genoemde prijs inclusief verpakkingskosten is. Minus de kosten voor de – dure – dozen, zakjes, pallets en dergelijke komt de prijs per bol uit op 35 tot 40 cent per bol.

Als reden wordt gewezen op het warme weer in grote delen van Europa, specifiek in Zuid- en Oost-Europa en in Duitsland, dat hindert de oogst. Nog een argument is dat het seizoen inmiddels zo ver is opgeschoven dat er wat meer spreiding is in de afzet.

De kwaliteit is goed, mede doordat onder invloed van de gestegen vraag het product wat minder rijp gesneden kan worden.

Prijzen in het winkelschap

De supermarkten zijn het behoorlijk eens over de prijs voor ijsbergsla in het winkelschap, met stuksprijzen tussen de 89 en 99 cent. Dat is ‘slechts’ een verdubbeling van de netto inkoopprijs (op de vrije markt), dat is uitzonderlijk voor groenten, En het is een winkelprijs waar je als consument in dure tijden en met het vooruitzicht op stabiel zomerweer mee uit de voeten kunt.

Prognose: stabiel prijsniveau.

Prijsinformatie over vollegrondsgroente vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Stallen
Joost Stallen Redacteur


Beheer