Ook de prijzen van agro-grondstoffen, waaronder rijst, stijgen, meldt FNLI. - Foto: Canva
De ongerustheid over prijsstijgingen en mogelijke tekorten aan allerlei grondstoffen nemen toe, nu ook bij de levensmiddelenfabrikanten.
Koepelorganisatie FNLI spreekt van ‘ongebruikelijk grote stijgingen van inputkosten’ en noemt met name de energie en de kosten van containertransport, maar ook zoiets gewoons als verpakkingen. Aan werkelijk allerlei materialen dreigen tekorten, om nog maar te zwijgen van de ‘handjes’, ofwel arbeidskracht.
Langdurig verhaal
Is dit alles nog te zien als een reactie op de coronacrisis? Economen zijn het er niet over eens. Wel lijkt de opvatting dat dit geen tijdelijk hikje, maar een meer langdurig verhaal is, terrein te winnen. Een waarschuwing deze week van de Nederlandse Bank voor roekeloze beleggers die onvoldoende rekening houden met risico’s van inflatie en erop rekenen dat de rente altijd zo laag blijft, spreekt wat dat betreft boekdelen.
‘Voedselgrondstofprijsindex’
Ook de prijzen van agro-grondstoffen stijgen, meldt FNLI. Dat verhaal gaat al langer de ronde, het blijkt onder meer uit de indexen van de wereldvoedselorganisatie FAO – ten onrechte vaak ‘voedselprijsindex’ genoemd, waar ‘voedselgrondstofprijsindex’ beter zou zijn. Op de agrarische markten sijpelt dit nu ook langzaam door, ook al is een doodgewoon bord hutspot nog even goedkoop als voorheen, zo berekende deze krant onlangs. De echte prijsstijgingen moeten nog komen. Inkopers van retail zullen aan de onderhandelingstafel hun uiterste best doen om die uit te stellen tot na de piekinkopen voor kerst.
Agrarische markten worden nogal eens gekenmerkt als een ‘race to the bottom’. Die tijd lijkt nu even voorbij en plaats te maken voor ‘the only way is up’. Of dat gunstig uitpakt voor al die leveranciers is nog maar de vraag, omdat voor hen de kosten zo mogelijk nog harder oplopen dan voor de verwerkers.