Doorgaan naar artikel

Prijzen melkpoeders krijgen fikse tikken

Foto: Twan Wiermans

Foto: Twan Wiermans

De verkopers van melkpoeders hebben in het eerste kwartaal flinke prijsdalingen voor hun kiezen gehad. Afgaand op de Officiële Nederlands Zuivelnoteringen kregen de Nederlandse verkopers de grootste klappen te verstouwen.

Volgens de cijfers van ZuivelNL liggen de prijzen van mageremelkpoeders voor consumptie en veevoer 22 tot 25% lager dan begin dit jaar. Ook deze week gaan de prijzen weer met € 10 tot € 11 per 100 kilo omlaag.

Gebrek aan afzetmogelijkheden

Oorzaak van de prijsdaling is een gebrek aan afzetmogelijkheden. Dit is voor een belangrijk deel veroorzaakt door de maatregelen die zijn ingesteld in verband met de uitbraak van corona. Elders in de wereld worden vooralsnog voor mageremelkpoeders prijsverlagingen gerapporteerd van -5 tot -21%.

Vollemelkpoeder en boter

Bij vollemelkpoeder ligt de prijs in Nederland 14% lager dan begin dit jaar. Elders varieert de prijsmutatie voor dit product van +2 tot zo’n -10%. Bij boter worden de grootste prijsverlagingen genoteerd in de Verenigde Staten (-17%). In Nederland ligt de daling net onder de 10%. Daar staat tegenover dat boter in Oceanië in maart flinke plussen laat noteren.

Prognose: verder prijsdaling.

Beheer
WP Admin