Prijzen op graanmarkt gaan dalen

05-02-2020 | |
Bodde
Robert Bodde Redacteur
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

De graan- en sojamarkt zijn in mineur. De reden: coronavirus, tenminste, dat is de algemene aanname.

Nou zijn markten notoir hypergevoelig voor emoties en overdrijft de markt altijd. Tarwe en mais zijn licht in prijs gedaald, soja is gekelderd. Maar als je zakelijk naar deze markten kijkt, kun je een verdere prijsdaling al van verre zien aankomen.

Afrikaanse varkenspest de ware reden

Reden: niet Corona maar de Afrikaanse varkenspest (AVP) in China. Reken maar mee. Laten de 1,4 miljard Chinezen eens een week lang 200 gram per persoon per dag minder graan gebruiken, doordat ze de huishoudvoorraad opmaken en daarna pas naar de winkel gaan om die aan te vullen. Dat is eenmalig 2 miljoen ton minder graanafname. Dat is niets vergeleken met de daling van het graanverbruik in de varkenshouderij.

Volgens de officiële lezingen is daar nu een kwart van de varkens weg. Grote commerciële partijen die er actief zijn, noemen 60 procent. Rabobank gaat uit van 50 procent. Dat betekent 225 miljoen varkenskoppen minder aan de voertrog. Keer 2 kilo per dag is circa 382.500 ton graan en graanvervangers en 112.500 ton soja per dag minder verbruik. China importeert vooral soja uit Brazilië en de VS en heeft al aangegeven minder te gaan importeren uit de VS dan aangegeven in het handelsakkoord dat ze op 15 januari sloten. De granen voor de varkens produceert China ze vooral inlands.

Flinke correctie

Ga er eens vanuit dat de AVP nog minstens een half jaar het verbruik op dit niveau houdt. Dat betekent dat naast het gat van de afgelopen maanden nog eens een kleine 70 miljoen ton graan en 20 ton soja niet geconsumeerd worden en voorraad vormt. De wereldgraanvoorraad zou op 30 juni 2020 net geen 600 miljoen ton zijn. Maar daarin is gerekend met een diervoergebruik van 983 miljoen ton, 12 miljoen ton meer dan een jaar eerder. De wereldvoorraad aan sojabonen op 30 juni wordt geraamd op 36 miljoen ton. Let op mijn woorden, daar komt een flinke correctie op. De graanvoorraad zal dit jaar dus niet met 24,7 miljoen ton afnemen, maar fors groeien, met dank aan de krimp van de Chinese varkensstapel. Dat betekent voor de prijzen maar een ding: een daling, want ergens is aanbod zonder vraag.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapaginaBeheer