Foto: Henk Riswick
Het lijkt erop dat de vaart waarmee de graanprijzen, vooral die voor mais, de afgelopen weken stegen er wat uit is. Dat neemt niet weg dat graan behoorlijk duur is. De markt is nog steeds vast, dankzij matige opbrengsten en flinke vraag.
De maisprijzen stijgen niet door, maar blijven wel op hoog niveau, vanwege aanhoudende zorgen over droogte in Zuid-Amerika en grote vraag wereldwijd. De maisexport van de VS was al groot en blijft goed doorlopen. Tot dusver is er twee derde meer geëxporteerd dan vorig seizoen. Op de termijnmarkt in Parijs is er geen verdere progressie van de recent gestegen prijs van het eerst aflopende contract. Ook in Chicago is de vaart eruit.
China drijvende kracht
China blijft de voornaamste drijvende kracht achter de stevige niveaus op de graanmarkt. Marktbureau Agritel kan bijvoorbeeld melden dat China nu een hoeveelheid van 670.000 ton tarwe uit de staatsreserves op de binnenlandse markt heeft gebracht. Grote invoer van granen kan er de prijsstijgingen niet beteugelen.
Sterke Russische export
Ook de tarweprijzen blijven op de termijnmarkt in Parijs vrijwel stabiel. De handel op de fysieke markt is vlot. Egypte kocht weer een partij graan in Rusland. De Russische export van tarwe is momenteel sterk, men is in afwachting van exportquota die in 2021 van kracht worden. Na een periode met bar tegenvallende exportcijfers hebben ook de VS in de afgelopen week veel tarwe uitgevoerd. Het zorgde afgelopen vrijdag voor goede steun van de tarweprijs op de termijnmarkt in Chicago. De activiteit was daar, zo net na dé nationale feestdag Thanksgiving, verder beperkt.
Gerstprijzen hoger
De gerstprijzen klimmen wereldwijd langzaam maar zeker, dankzij veel vraag naar dit voergraan. In de EU is vooral Frankrijk flink aan het exporteren en daarbuiten Oekraïne. Dat drijft daar de prijzen op. In Australië staat juist wat druk op de gerstprijs, maar dat is het gevolg van de nieuwe oogst aldaar die zorgt voor ruimer aanbod. China is sterk aan de markt voor gerst, verder gaat er veel naar Aziatische bestemmingen zoals Thailand, naar Noord-Afrika en Turkije.
Volgens Agritel ontwikkelt het weer in Frankrijk zich, anders dan vorig jaar rond deze tijd, gunstig voor de wintergewassen. Deze staan er dan ook goed bij volgens FranceAgrimer, het Franse landbouwschap. Men verwacht uitbreiding van het areaal en een opbrengst die na het huidige matige seizoen meer in lijn is met normale gemiddelden.
Prijsinformatie over graan vind je op FoodAgribusiness.nl/markt