Prijzen op veemarkten Schotland fors lager

05-03-2020 | Laatste update op 02-03 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

Op de veemarkten voor Schotland zijn vorig jaar 2,7 miljoen dieren verhandeld, dat is 112.000 meer dan in 2018.

Daarvan gingen er 1,5 miljoen naar de slacht, terwijl 1,2 miljoen dieren van eigenaar verwisselden. De gemiddelde verkoopprijs lag 8,1% lager dan in het voorafgaande jaar door de algemene daling van de agrarische prijzen in combinatie met de langdurige onzekerheid rond brexit.

Verhandelen op veemarkt onder druk

Het Institute of Auctioneers and Appraisers in Scotland IAAS waarschuwt dat het verhandelen van vee via de veemarkt onder druk staat. Supermarkten proberen de daar bestaande prijsconcurrentie te omzeilen door steeds meer rechtstreeks bij de boer in te kopen. Die ontwikkeling doet zich vooral voor bij schapen en lammeren, aldus de organisatie.

Voorzitter Scott Donaldson: “De toename van het aantal verhandelde dieren laat zien hoe belangrijk de boeren de veemarkt achten. De hele keten zou dit veilingsysteem zoveel mogelijk moeten omhelsen om de handel levendig en succesvol te houden.” Donaldson waarschuwt daarbij dat directe contracten geen flexibiliteit bieden en een drukkend effect kunnen hebben op de prijsontwikkeling in de hele veehandel.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur
Meer over


Beheer