Prijzen op zuivelmarkt stijgen weer

27-05 | |
In veel landen is de melkproductiepiek achter de rug en blijft de melkaanvoer onder het niveau van vorig jaar. - Foto: Mark Pasveer
In veel landen is de melkproductiepiek achter de rug en blijft de melkaanvoer onder het niveau van vorig jaar. - Foto: Mark Pasveer

Na een aantal weken van prijsdruk en moeizamere handel, trekken de zuivelprijzen toch weer aan. Echter, er zijn ook wel wat factoren die onzekerheid met zich meebrengen.

Vooral aan de vetkant van zuivel zijn prijzen in de afgelopen weken aan een opmars begonnen. Roomprijzen kruipen weer ruim boven de € 8 en deze week werd room zelfs voor € 8,40 per kilo verhandeld.

In het kielzog van room laat boter ook weer een plus noteren en was product dat goedkoper was dan € 6.800 per ton snel van de markt. Inmiddels moet rond € 7.200 neergeteld worden voor levering juni en voor juli alweer iets meer. Concentraat is ook weer iets in prijs gestegen, maar er wordt gewerkt met een grote prijsrange tussen € 1,90 en € 3,10 per kilo.

Nauwelijks voorraden

Voorraden zijn er nauwelijks. In veel landen is de productiepiek achter de rug en blijven melkaanvoeren onder het niveau van vorig jaar. In Frankrijk, Duitsland en Nederland blijft de productie achter. De prijs van rauwe melk stijgt naar 51 cent. Er zitten ook grote onzekerheden in de markt. In de retail zijn hogere prijzen reden voor vraaguitval, maar in de foodservice is dat nog niet merkbaar. Ook de vraag uit Zuid-Europa is goed op het moment.

De vraag naar poeder uit China is in april met ruim 30% ingestort. Dat zijn grote hoeveelheden en maakt de sector ook ongerust. Aan de productiekant is het ook erg rustig en producenten hebben bij de huidige prijzen een kleine voorraad. Dat geeft de poedermarkt voldoende ruimte voor veel prijsschommelingen in de komende tijd. Er is wat meer poeder uit Polen en Ierland, maar in de ons omringende landen ligt nauwelijks wat op voorraad. Prijzen kruipen naar € 4.000 per ton.

De kaasmarkt lijkt weer wat vaster. Eindgebruikers werken nog steeds met kleine voorraden en zullen zich op de spotmarkt begeven. Daartegenover wordt minder kaas over bijvoorbeeld pizza’s gestrooid en zijn verpakkingen kleiner. Dat drukt uiteindelijk de vraag naar kaas. Jonge Goudse foliekaas is rond € 5,10 per kilo verkrijgbaar. De prijs van mozzarella schommelt rond € 5 en cheddar brengt nog rond € 5,60 op.

Prognose: stijgende tendens prijzen.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer